Erişilebilirlik

'Bağdat'taki Amerikan Gücü Takviye Edilecek'


Başkan Bush, Bağdat’taki Amerikan birliklerinin diğer kentlerden sevk edilecek askerlerle takviye edileceğini açıkladı.

Beyaz Saray’da Irak Başbakanı Nuri el Maliki’yle görüşen Başkan, Irak’ın büyük bir bölümünde barış sağlandığı için bunun mümkün olacağını söyledi.

Başkan, seçimle işbaşına gelmiş bir Irak liderinin Beyaz Saray’da ağırlanmasını tarihi bir olay olarak da niteledi.

El Maliki ise, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, yeni hazırlanan güvenlik planının, Bağdat’ı kana bulayan mezhep çatışmalarını önlemeyi amaçladığını belirtti.

Başkan Bush Irak’taki stratejilerinin değişmediğini söyledi. Ülkedeki şiddeti ‘korkunç’ olarak niteleyen Başkan, önümüzdeki günlerde Bağdat’a güvenlik durumunu iyileştirmek için daha fazla Amerikan askerinin sevk edileceğini belirtti:

“Koalisyon ve Iraklı kuvvetler mahalle mahalle güvenliği sağlayacaklar ve her mahallede daha görünür olacaklar. Iraklıların yardımıyla şiddetin kökünü kazıyacaklar. Plana göre Irak polisinin içine, etkinliklerini arttırmak için daha fazla Amerikan askeri polisi konulacak.”

Başkan Bush ve Başbakan el Maliki oval ofisteki görüşmelerinden sonra gazetecilerin karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Tercüman aracılığıyla konuşan Başbakan el Maliki, güvenlik stratejilerinin önceliğinin Şii ve Sünniler arasındaki mezhep çatışmasının önüne geçmek olduğunu söyledi:

“Hükümetin görevi etnik ve dini geçmişi ne olursa olsun her Iraklıyı korumaktır. Ayrılıkçı şiddetin üzerine gidiyoruz çünkü bunun Irak için büyük bir tehdit olduğuna inanıyoruz. Allah’ın izniyle Irak’ta bir iç savaş olmayacak.”

Pazartesi günü Londra’da konuşan Nuri el Maliki son iki ayda Irak’ta günde ortalama yüz kişinin öldüğüne ilişkin haberi doğrulamıştı. Irak Başbakanı, ülkede güvenlik ve askeri kurumların hızla inşa edilmesinin terörü yenilgiye uğratmak ve istikrarı sağlamak için gerekli olduğunu, Başkan Bush’un da aynı şekilde düşündüğünü kaydetti. Başkan Bush da Amerika’nın Iraklı güçlere ağır silahlar, daha iyi araçlar ve koruma sağlayacağını söyledi:

“Terörist ve aşırı uçların ne kadar gaddar olduğunu biliyoruz. Bunlar hükümette istikrarsızlığa yolaçmak amacına ulaşmak için masum insanları öldürüyorlar.”

Başkan ayrıca, Amerikan kuvvetlerinin Bağdat’taki sayısının yeniden arttırılmasının bölgedeki komutanlarca da kendisine aktarıldığını belirtti. Bush, Bağdat’ta şiddet olayları sürerken başka yerlerdeki ilerlemelerin gölgede kaldığını kaydetti. Başkan ülkenin güneyinde kontrolün tamamıyla Iraklılara bırakılmasının ilerleme işareti olduğunu vurguladı. Başkan Bush, “şimdi asıl sorun, Amerikan Kuvvetlerinin değişen koşullara ne kadar hızla uyum sağlayacağıdır” dedi.

XS
SM
MD
LG