Erişilebilirlik

Ankara'dan Kınama


Türkiye, İsrail’in güney Lübnan’daki saldırısını kınadı. Bu arada, İslam Konferansı Örgütü bu hafta Lübnan ve Filistin halklarına yardım amacıyla İstanbul’da toplanıyor.

Türkiye de Ortadoğu’daki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanlığı, dün yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in güney Lübnan’daki Kana kasabasına düzenlediği saldırıyı şiddetle kınadı. Açıklamada, Türkiye'nin, aralarında çocukların da bulunduğu 50'den fazla masum sivilin hayatını kaybetmesini derin üzüntüyle karşıladığı belirtildi.

Bakanlık, İsrail'in Lübnan'da 19 gündür devam eden askeri operasyonları sırasında ölen Lübnanlı sivillerin sayısının 600'ü aştığını, toplam nüfusun beşte biri olan 750 binden fazla Lübnan vatandaşının yerlerinden edildiğini, altyapının tahrip olduğunu hatırlatarak, ülkenin büyük bir insani krizin eşiğine getirilmesini eleştirdi.

Bu arada, İslam Konferansı Örgütü, Lübnan ve Filistin halkına yardım amacıyla İstanbul'da bir acil toplantı yapılması çağrısında bulundu. Yarın İstanbul’da yapılması planlanan toplantıya, çeşitli hayır ve yardım kuruluşları davet edildi. Toplantı, Lübnan ve Filistin halkı için toplanacak bağışlarla ilgili pratik yöntemlerin ve dağıtım koşullarının oluşturulmasını hedefliyor. İki ülkeye de yakın bir bölgede yardımların dağıtımında koordinasyonu sağlamak üzere bir irtibat bürosu açılmasının da toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor.

Türkiye’nin Güney Lübnan’da oluşturulması planlanan uluslararası barış gücüne asker göndermesi konusunun bu hafta da, geçen hafta olduğu gibi gündemde olması bekleniyor. Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın danışmanı Philip Zelikow’un Ankara’da bu konuda nabız yokladığı öğrenildi. Geçen hafta Ankara’ya gelen ve basından gizli görüşmeler yapan Zelikow, Lübnan'a uluslararası güç konusunda 'kararlı' olduklarını, Türkiye'den 'en üst seviyede katılım' beklediklerini belirtti. Zelikow, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan’la görüştü.

Tuygan’ın ise Amerikalı danışmana, "Ateşkes için taraflar ikna edildiğinde, gücün konuşlanması anlamlı olacak. Gücün Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında olması gerektiği görüşümüz değişmeyecek," dediği öğrenildi. Geçen hafta hem Başbakan Erdoğan, hem de Dışişleri Bakanı Gül Lübnan’a gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücüne Türkiye’nin de katılması konusunda, Birleşmiş Milletler kararının alınması ve ateşkesin sağlanmasının şart olduğunu söylediler.
XS
SM
MD
LG