Erişilebilirlik

Başkan Bush'a Partisinden Eleştiri


Önde gelen bir cumhuriyetçi Partili Senatör, Amerika’nın Ortadoğu politikasını eleştirdi. Cumhuriyetçi Partili Senatör Chuck Hagel, Bush yönetimini Lübnan’daki çatışmaya son vermek üzere derhal ateşkes çalışmalarına başlamaya çağırdı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun üyesi Cumhuriyetçi senatör Hagel Başkan Bush’dan Ortadoğu konusunda bir temsilci atayarak bölgeye göndermesini de istedi. Hagel bu görevin eski Dışişleri Bakanlarından Colin Powell ya da James Baker’a verilebileceğini söyledi.

Dün Senato’da konuşan Chuck Hagel Bush yönetimini İran ve Suriye’yi dışlama politikasına da son vermeye çağırdı. Hagel şöyle konuştu: "Amerika eninde sonunda açık bir gündemle İran ve Suriye’yi işin içine dahil etmelidir. Böyle bir dialoğun anlamlı ve uzun vadeli olabilmesi, sonuçlar verebilmesi için de gündemde bulunan tüm konuları kapsaması gerekir."

Cumhuriyetçi partili Senatör Amerika’nın İsrail’le olan bağlarının Arap ve Müslüman dünyasıyla bağını kopartmaması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Amerika İsrail’in savunmasına olan taahhüdüne bağlı kalacaktır. İsrail’le özel ve tarihi ilişkilerimiz var. Fakat bu, bizim Arap ve Müslüman ülkelerle ilişkilerimizin pahasına olamaz. Ya biri ya da öteki demek, sorumsuz ve tehlikeli bir tercih olur. Arap-İsrail çatışmasına kalıcı bir çözüm, her herhangi bir ülke kadar İsrail’in de çıkarınadır."

Amerikalı Senatör Chuck Hagel Hizbullah’ı sadece askeri harekatın yok edemeyeceğini belirterek, temel stratejik hedef olan Arap-İsrail barışını kurmak yerine, taktik askeri başarıların boş bir zafer olacağını da kaydetti.

XS
SM
MD
LG