Erişilebilirlik

Uzlaşmaya Varıldı


Lübnan’daki çatışmalara son verilmesini öngören Birleşmiş Milletler karar tasarısı konusunda Amerika’yla Fransa arasındaki anlaşmazlık giderildi.
Bugün açıklanan ve Güvenlik Konseyi tarafından onaylanması gereken tasarıda, çatışmalara son verilmesi isteniyor ancak İsrail’e Hizbullah tarafından düzenlenen roket saldırılarına karşılık vermesi için hak tanınıyor.

Amerikalı ve Fransız yetkililer tarafından açıklanan tasarıda, bölgede kalıcı bir ateşkes sağlanması ve İsrail ve Lübnan’ın sorunlara uzun vadeli bir çözüm bulması isteniyor. Birleşmiş Milletler tasarısında ayrıca, güney Lübnan’da bir tampon bölge oluşturulması öngörülüyor.

Hizbullah adına açıklama yapan Lübnanlı bakan Muhammed Fneish, bütün İsrail askerlerinin Lübnan’dan çekilmesi halinde ateşkese katılacaklarını söyledi. İsrailli bir bakan ise, tasarının “önemli” olduğunu açıkladı ancak çatışmaların önümüzdeki günlerde süreceğini belirtti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bölgeye uluslararası barış gücü gelinceye kadar operasyonları sürdüreceklerini açıklamıştı.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, karar tasarısı üzerinde anlaşma sağlanmasıyla çatışmalara son vermek için önemli bir adım atıldığını söyledi. Beyaz Saray Başkan Bush’un Birleşmiş Milletler karar tasarısı üzerinde sağlanan gelişmeden memnun olduğunu açıkladı.

Lübnan'da Çatışmalar Sürüyor

İsrail tarafından yapılan açıklamaya göre güney Lübnan’da Hizbullah militanlarıyla çıkan çatışmalarda bir İsrail askeri öldü, sekiz asker yaralandı.

İsrail'in, güney Lübnan'da üç hafta önce giriştiği bombardımanlara ve yaklaşık 10,000 İsrail askerinin roket rampalarını etkisiz hale getirmek için yürüttüğü harekata rağmen Hizbullah İsrail topraklarına Lübnan'dan roket atmaya devam ediyor. Yetkililer, Hizbullah’ın bugün kuzey İsrail’e en az 140 roket saldırısında bulunduğunu ve üç sivilin öldüğünü açıkladılar. Cuma günü bu roketlerin menzilinin daha da arttığı görüldü ve sınırdan yaklaşık 80 kilometre uzaklıktaki İsrail kenti Hadera'ya roketler düştü.

İsrailli yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, Sur kentinde bir binaya baskın düzenlendi ve dokuz Hizbullah militanını öldürüldü. Hizbullah ise, İsrail askerlerinin püskürtüldüğünü açıkladı. Sur’da bombardımanın da sürdüğü bildiriliyor.

Bu arada Lübnan’ın Sayda kentine uçaklardan atılan bildirilerde, hava hava saldırılarından önce Lübnanlılar kentten ayrılmaya çağrıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Regev soruna nihai çözümün diplomatik nitelikli olacağını söyledi. Sözcü, "Gerçek çözüm diplomatik, siyasi nitelikli olacaktır. Lübnan hükümetinin uluslararası topluluğun desteğiyle Hizbullah'ı etkisiz hale getirmesi gerekir" diye konuştu. Bunalıma diplomatik çözüm bulma çabaları Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından David Welch'in bugün Beyrut'ta Lübnan yetkilileriyle yaptığı görüşmelerle devam etti.

XS
SM
MD
LG