Erişilebilirlik

Diplomatik Çabalar Sürüyor


Amerika ile Fransa İsrail-Hizbullah çatışmasını durdurmak için hazırlanan Birleşmiş Milletler tasarısında yapılabilecek değişiklikleri görüşüyor. Fransa’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Jean- Marc de La Sabriliere Amerikan Temsilcisi John Bolton’la görüştükten sonra, tasarı metnini daha iyi hale getirmeye çalışacağını bildirdi.

Amerika ile Fransa’nın ortaklaşa sunduğu tasarıyı, Lübnan, İsrail’in güney topraklarından çekilmesini öngörmediği gerekçesiyle reddetti. Lübnan Başbakanı Fuat Siniora, Arap dışişleri bakanlarının Beyrut’ta yaptıkları olağanüstü toplantıda BM tasarısını ele aldı.

Göz yaşları içinde konuşan Siniora, kendisi ve Arap bakanların, BM’den İsrail ordusunun hemen çekilmesini istediklerini açıkladı. Lübnan isteklerini iletmek üzere Güvenlik Konseyi’ne bir heyet gönderdi. Lübnan Güvenlik Konseyi’nden, İsrail’in derhal çekilmesini öngören bir karar istiyor. Arap Birliği temsilcisi Yahya Mahmassani çekilmenin, kendileri için en önemli konu olduğunu söyledi.

Texas’taki çiftliğinde Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ile basın toplantısı düzenleyen Başkan Bush, Amerika’nın, İsrail-Hizbullah çatışmasını sona erdirecek bir BM kararını hızla çıkartmak için çalıştığını söyledi. Diplomatların Lübnan’da kapsamlı ve kalıcı bir çözüm getirecek iki karar tasarısı üzerinde çalıştığını belirten Bush, tasarıların, sorunun köküne de ineceğini bildirdi.

Bu arada Lübnan hükümeti, İsrail kuvvetlerinin Lübnan topraklarını boşaltmasından sonra güneye 15 bin kişilik kuvvet göndereceği açıkladı. Karar Lübnan bakanlar kurulunun dünkü toplantısında alındı.

Güvenlik Konseyi’nin önündeki tasarı, Hizbullah’ın İsrail’e saldırılara son vermesini, İsrail’in operasyonlarını durdurmasını ve Lübnan’daki tüm silahlı grupların silahsızlandırılmasını istiyor.

XS
SM
MD
LG