Erişilebilirlik

Lübnan'da Ateşkes Sağlandı


Lübnan’da ateşkes sağlandı. Bir ay süren çatışmalardan sonra İsrail birlikleriyle Hizbullah militanları saldırılarına son verdi.

Ateşkesin, Türkiye saatiyle bu sabah sekizde yürürlüğe girmesinden bu yana herhangi bir çatışma çıkmadığı bildirildi. Ancak, bir grup Hizbullah militanının bir askeri kontrol noktasına yaklaşması üzerine İsrail askerleri ateş açtı. Olayda bir militanın öldüğü açıklandı.

İsrailli yetkililer, ateşkesin ilan edilmesi üzerine bazı askerlerin Lübnan’dan çekildiğini duyurdu. Ancak, askerlerin çoğunun bölgede kalacağı bildiriliyor.

Bu arada savaş sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Lübnanlı güneye geri dönmek üzere yolları doldurdu.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, parlamentoda yaptığı konuşmada ateşkesin, Hizbullah’ın devlet içinde devlet olma konumuna son verdiğini öne sürdü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise televizyonda gerillaların İsrail’e karşı tarihi ve stratejik bir zafer kazandıkları görüşünü savundu.

İsrail, Hizbullah’a silah sevkini önleyecek uluslararası önlemler alınıncaya kadar Lübnan’a uygulamakta olduğu hava ve deniz ablukasını sürdüreceğini bildiriyor..

İsrail’in 34 gün önce başlattığı Lübnan operasyonunda, şu ana kadar, çoğu sivil, 900 kadar Lübnanlı ve çoğu asker 140’tan fazla İsrailli öldü.



Barış Gücü Gönderilmesi Ele Alınacak

Lübnan’ın güneyine yerleştirilecek uluslararası barış gücü konusunda, asker vermek isteyen ülkelerde görüşmeler bu hafta başlıyor. Birleşmiş Milletler’in onayıyla gönderilecek kuvvete Fransa, İtalya ve Türkiye’nin asker vermesi bekleniyor.

Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği kararda, Lübnan’ın güneyinde denetimi sağlamak için, 15 bin askerden oluşan bir uluslararası kuvvetle, Lübnan ordusundan da aynı sayıda bir birliğin görevlendirilmesi öngörülüyor. Ancak gönderilecek kuvvetin yapısı ve yetkilerini belirlemek için görüşmeler yapılması gerekiyor. Gözlemciler, Lübnan hükümetiyle Amerika arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaptığı için, gönderilecek kuvvete Fransa’nın komuta edebileceğini belirtiyor.

Ateşkes kararı Güvenlik Konseyi’nde görüşülürken, Fransa Lübnan’ın güneyinde zaten var olan Birleşmiş Milletler birliklerinin, bu kararla daha da güçlendirileceğini savunmuştu. 1978 yılından beri Lübnan’ın güneyinde konuşlanmış bulunan bu iki bin kişilik kuvvet, şu anda gözlemci statüsüyle görev yapıyor. Halen bu birlikte askeri bulunan Fransa’nın, yeni kuvvetin yetkileri açıklığa kavuştuktan sonra, göndereceği asker sayısını belirlemesi bekleniyor.

Gönderilecek kuvvete katılacağını açıklamış bulunan İtalya, 3 bin 500 asker verebileceğini belirtmişti.

Başbakan Romano Prodi, kuvvet göndermenin koşullarının önümüzdeki günlerde belli olacağını ve askerlerin barış gücü görevi yapacağını bildirdi. İtalya başbakanı asker göndermenin koşullarını, savunma ve dışişleri bakanlarıyla görüştükten sonra belirleyecek. İtalya Dışişleri Bakanı Massimo d’ Alema, ülkesinin çatışmaya son vermek için gösterdiği diplomatik çabaların bir parçası olarak bugün Beyrut’a oradan da Kahire’ye gidecek.

Barış gücüne asker vermek isteyen Müslüman ülkelerin başında Türkiye geliyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ateşkesin tam olarak sağlanması koşuluyla, Türkiye’nin barış gücü çerçevesinde, asker göndermeye çok olumlu baktığını belirtti.

Papa 16’ıncı Benedict de, İsrail’le Hizbullah arasında ateşkesin en kısa zamanda gerçekleşmesini istemişti.

Papa son gelişmelerin, çatışmanın nihayet duracağı konusunda umut verdiğini belirtti ve insani yardımın, çatışmadan etkilenen insanlara en kısa zamanda etkili bir şekilde yetiştirilmesini diledi.

Gazze'de Şiddet

İsrail’in Gazze’nin kuzeyine düzenlediği saldırıda üç Filistinli sivilin öldüğü bildirildi. İsrailli yetkililer, bölgeden İsrail topraklarına roket atan militanların hedef alındığını açıkladı.

Can kaybına yol açmayan roket saldırısının sorumluluğunu İslami Cihat örgütü üstlendi.

Roket saldırılarına karşılık olarak İsrail’in Beyt Hanun kasabasına düzenlediği saldırıda üç Filistinli de yaralandı.

XS
SM
MD
LG