Erişilebilirlik

Lübnan Ordusu Güneyde


Lübnan birlikleri ülkenin güneyinde İsrail sınırında konuşlandırılmaya başlandı.

İlk birliklerin sınıra 8 kilometre uzaklıkta bulunan Hıristiyan Marjayun kasabasındaki garnizona yerleşmeye başladığı bildiriliyor.

İsrail ordusu, Güney Lübnan’da kendi kontrolündeki bölgelerin yarısını şimdiden mevcut BM barış gücüne teslim ettiğini açıkladı.

BM birlikleri, sınır bölgesinin kontrolünü sağlamada Lübnan ordusu ile işbirliği yapacak.

Ancak Hizbullah’ın silahsızlandırılması konusu hala çözülmüş değil.

Lübnan hükümeti, Hizbullah’ı zorla silahsızlandırmayacağını bildirdi. Amerika Dışişleri bakanı Condoleeza Rice da yeni uluslararası güce Hizbullah’ı silahsızlandırma görevi verilmediğini açıkladı.

Beyrut Havaalanı Açıldı

Beyrut havaalanı, İsrail bombardımanından beri ilk kez uçak seferlerine açıldı.

Bugün Amman’dan kalkan Ürdün Havayollarına ait iki yolcu uçağı Beyrut’a indi.

İsrail, uçuşlara izin verdiğini açıkladı. Ancak İsrail’in hava ablukasını kaldırıp kaldırmadığı bilinmiyor. Fransa, gerek kalkmadığı gerekçesiyle İsrail’den kara, deniz ve hava ablukasını kaldırmasını istemişti.

Beyrut Havaalanı 13 Temmuz’dan beri ulaşıma kapalıydı.

İsrail: 'Türkiye İran'a Abluka Uygulasın'

İsrail’in Türkiye’den, Hizbullah’a silah sevkini önlemek için İran’a kara ve hava ablukası uygulamasını istediği bildiriliyor.

Reuters ajansının haberine göre, üst düzeyde bir İsrail güvenlik yetkilisi, İran’ın Hizbullah’a gönderdiği ağır silahların Türkiye ve Suriye’den geçerek Lübnan’a ulaştığını söyledi.

İsrailli yetkililer, Irak ve Ürdün’den silah sevki önlendiği için Türkiye’nin ablukada kilit ülke haline geldiği görüşünde.

İsrail Dışişleri Sözcüsü Mark Regev, haberle ilgili görüşü sorulduğunda yorumda bulunmaktan kaçındı.

İsrailli yetkililer son haftalarda Hizbullah’a Çin yapısı füze götürdüğü sanılan iki İran uçağının Güneydoğu Anadolu’da inişe zorlandığını açıkladı. Basında uçakların arandığı ancak silah bulunmadığı yolunda haberler çıktı. Olayı doğrulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, uçak aramanın rutin bir işlem olduğunu, Türkiye ile İran arasında siyasi bir sorun yaratmadığını söyledi.

Gül'ün Lübnan Ziyareti

Ortadoğu’da ateşkes ilan edilmesinin ardından Lübnan’a giden Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan Başbakanı Fuad Siniora, Dışişleri Bakanı ve Meclis Başkanı’yla görüştü. Türkiye’nin Lübnan’a gönderilmesi planlanan uluslararası barış gücüne katılımı konusunun ele alındığı görüşmelerde Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin bu konudaki değerlendirmelerini sürdürdüğünü söyledi.

Ankara muhabirimiz Aslı Aral’ın sorularını yanıtlayan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Doçent Dr. Sedat Laçiner, Gül’ün Lübnan ziyaretini radyomuza değerlendirdi.



XS
SM
MD
LG