Erişilebilirlik

BM Lübnan Barış Gücü İçin Asker İstiyor


Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü operasyonları için birçok ülke bölgeye asker ve malzeme göndermeyi önerdi.

Lübnan’da Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan Güvenlik Konseyi kararından sonra şimdi uluslararası topluluk barış gücünün büyüklüğünü ve hangi ülkelerin askerlerinden oluşacağını tartışıyor.

New York’taki Birleşmiş Milletler Merkezi’nde toplanan 20’den fazla ülkenin temsilcisi, ülkenin güneyinde Lübnan ordusuna yardımcı olacak uluslararası barış gücünün oluşturulması konusunu ele aldı.

Diplomatlar toplantıdan sonra yaptıkları açıklamada barış gücüyle ilgili bir rakam vermediler ancak operasyonun ana ilkelerinin belirlenmesi için çalıştıklarını kaydettiler. Amerika’nın Birleşmiş Milletler Temsilci Yardımcısı Alejanro Wolff, Washington’un barış gücüne asker vermeyeceğini ancak, planlama ve lojistik destek sağlayacağını söyledi. Wolff, Washington’un asıl kaygısının yeni Birleşmiş Milletler barışgücünün ne kadar çabuk bölgeye gönderileceğiyle ilgili olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “1701 sayılı karara derhal yanıt verilmesi ve en kısa sürede barış gücü askerlerinin bölgeye gönderilmesi gerektiğini ısrarla vurguladık.”

Lübnan’da şu anda 2,000 Birleşmiş Milletler barış gücü askeri bulunuyor. BM, bölgeye 10 gün içinde 3,500 asker daha göndermeyi umuyor. Esas hedef, bu sayının 15,000'e çıkması ve ülkenin güneyindeki 15,000 Lübnan askeriyle birlikte Lübnan-İsrail sınırının güvenliğini sağlaması. BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Malloch-Brown, ek gücün asker ihtiyacının öncelikle Avrupa ülkeleri tarafından karşılanması için çağrıda bulundu.

İngiltere, Birleşmiş Milletler barış gücüne deniz ve hava desteği sağlayacağını bildirirken. Almanya’nın Birleşmiş Milletler’deki temsilcisi Thomas Matussek de ülkesinin yardıma hazır olduğunu kaydetti. Alman Temsilci şöyle dedi: “Deniz gücüyle destek öneriyoruz. Lübnan’ın kıyılarını koruyarak silah ve cephanenin ülkeye girmesini önleyebiliriz.” Yeni barış gücüne binlerce asker vereceği sanılan Fransa ise şu anda Lübnan'daki BM Barış Gücü'nde görev yapan bin kadar askerine ek olarak sadece 200 sevkedebileceğini bildirdi.

Mevcut barış gücüne komuta eden Fransız general Alain Pelegrini ek kuvvet gönderilmesini memnunlukla karşılayacaklarını söyledi. Fransız general, görevlerinin Hizbullah'ı silahsızlandırmak olmadığını, bunun Lübnan’ın sorunu olduğunu vurguladı.

Amerikalı diplomat Wolff da, Barış gücünün görevinin Lübnan Hükümeti’ne destek sağlamak olduğunu bildirdi. Wolff, Lübnan ordusunun ülkede yasadışı hiçbir silahlı güç bulunmamasını sağlamakla yükümlü olduğunu da söyledi.

XS
SM
MD
LG