Erişilebilirlik

Suriye: Lübnan Sınırını Kapatırız


Suriye, Birleşmiş Milletler Barış gücü askerlerinin Lübnan’ın Suriye sınırına konuşlandırılması durumunda sınırı kapatmakla tehdit etti.

Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürüten Finlandiya’nın dışişleri bakanı Erkki Tuomioja, konunun Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le bugün yaptığı görüşmede gündeme geldiğini bildirdi. Avrupa Birliği BM Barış Gücü’ne asker verip vermemeyi değerlendiriyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Amerika’nın Suriye’nin tehdidini ciddiye almadığını bildirdi. Sözcü, Lübnan’a barış gücü gönderilmesi konusunda Suriye’nin taraf olmadığını, Suriye Devlet Başkanı Hizbullah’ı desteklemese ortada sorun da kalmayacağını kaydetti.

Birleşmiş Milletler, İsrail ve Hizbullah arasında varılan ateşkes uyarınca Lübnan’daki barış gücünü 15 bin yeni askerle takviye kararı almıştı. Avrupa ülkeleri, barış gücünün yetki ve sorumlulukları tam olarak belirlenene kadar barış gücüne asker vermek istemiyor.

Bu arada, Lübnan Başbakanı, Amerika’yı ülkesine uyguladığı ablukayı kaldırması için İsrail’e baskı yapmaya çağırdı. Fuat Siniora, Amerika’dan diğer ülkelere de mali ve siyasi desteği arttırmaları için baskı yapmasını istedi.

“Amerika’nın yaptığı mali desteği daha da arttırabileceğini ve bize asıl desteği siyasi açıdan verebilir. Amerika’nın İsrail’in bize uyguladığı ablukayı kaldırmakta baskı yapabileceğine inanıyoruz. Amerika Lübnan’a hem mali hem de siyasi açıdan daha fazla yardım sağlayabilir, daha fazla yardım sağlamalıdır.”

İsrail, uluslararası barış gücü gelinceye kadar ablukaya devam edeceğini söylüyor. Başkan Bush önceki gün Lübnan’ın yeniden yapılandırılması için Amerika’nın yaptığı yardımı 230 milyon Dolar’a çıkartacağını açıkladı.

Öte yandan Güney Lübnan’da bir İsrailli asker mayına basarak, üç Lübnanlı asker de bir bombayı etkisiz hale getirmeye çalışırken öldü. Bu arada Uluslararası Af Örgütü, İsrail’i Lübnan’da sivil hedefleri kasıtlı olarak bombalamakla suçladı. İsrail, suçlamayı reddetti.

XS
SM
MD
LG