Erişilebilirlik

'Suriye İşbirliği Yapacak'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Suriye’nin Hizbullah'a silah akışını önlemek için Lübnan'la arasındaki sınırda güvenlik önlemlerini arttıracağını açıkladı.

Annan bu açıklamayı, Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşmesinden sonra yaptı. Genel Sekreter, Esad’ın BM Güvenlik Konseyi'nin Lübnan'la ilgili kararının uygulanması için gerekli her önlemi alacağı yolunda söz verdiğini söyledi. Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı sözkonusu kararı, Suriye’nin Hizbullah’a silah desteğini kesmesini öngörüyor.

Genel Sekreter dün de Şam’da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le görüştü. Görüşmede Suriye’li bakan, Hizbullah’la İsrail arasındaki ateş kesi desteklediklerini belirtti ve İsrail’in, Lübnan’ın güneyinden çıkmasını istedi.

Resmi Suriye Haber Ajansı’nın bildirdiğine göre Muallim ayrıca Birleşmiş Milletler’in kapsamlı bir Ortadoğu barışı için çaba göstermesini de istedi.

Annan’ın, Suriye’den sonra İran ve Türkiye’ye gidecek. Ankara'da Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Genel Sekreter'in 5 ve 6 Eylül günleri Ankara'yı ziyaret edeceği belirtildi. Açıklamaya göre, Kofi Annan 6 Eylül Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüştükten sonra aynı gün Türkiye'den ayrılacak.

XS
SM
MD
LG