Erişilebilirlik

'İran Ateşkesi Destekliyor'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad'ın, İsrail'le Hizbullah arasındaki savaşı sona erdiren Birleşmiş Milletler ateşkes kararını desteklediğini söyledi.

Tahran'da Ahmedinejad'la görüştükten sonra açıklama yapan BM Genel Sekreteri, Lübnan'ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını destekleme ve ülkenin yeniden imarına yardımcı olmak için çalışma konusunda anlaştıklarını bildirdi. İran, Hizbullah'ın başlıca destekçilerinden biri.

Kofi Annan'ın açıklamasına göre, İran Cumhurbaşkanı, ülkesiyle Batı arasındaki nükleer anlaşmazlığı görüşmeler yoluyla gidermeye hazır olduğunu da bildirdi. Ancak Ahmedinejad görüşmeler başlamadan önce İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetini durdurması için BM tarafından öne sürülen koşulu reddettiğini tekrarladı.

İran, Güvenlik Konseyi kararıyla kendisine 31 Ağustos tarihine kadar tanınmış olan süreyi dikkate almamıştı. Karar, İran uranyum zenginleştirme işlemini durdurmaması halinde yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor. Bazı batılı ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığını öne sürerken İran bunu reddediyor.

BM Genel Sekreteri dün de (Cumartesi) Tahran'da Dışişleri Bakanı Manuşer Mutteki ve Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani'yle görüştü. Laricani nükleer konulardaki görüşmelerde ülkesini temsil ediyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları ise Finlandiya'da yaptıkları toplantı sırasında İran'a yaptırımlar uygulanmadan önce yeni görüşmeler yapılması için çağrıda bulundu.

XS
SM
MD
LG