Erişilebilirlik

ABD 'Terörle Mücadele Raporu' Açıklandı


Amerika’da terörle savaşa ilişkin değerlendirmeleri içeren gizli raporun bir bölümü kamuoyuna açıklandı.

Rapora göre, Irak savaşı Müslüman ülkelerde Amerika’nın nüfuz ve itibarına ağır zarar verdi ve tüm dünyada Batı karşıtı dinci hareketi güçlendirdi. Raporda ayrıca Irak’taki çatışmaların yeni tür terörist liderlerin ve savaşçıların yetişmesine neden olduğu belirtiliyor.

İstihbarat raporunda, Irak’taki direnişçilerin başarılı olduğu imajının yaratılmasının dünyanın başka yerlerindeki teröristleri cesaretlendireceği de kaydediliyor. Rapora göre, direnişçilerin başarısız olduğu imajı tam tersi bir etki yapacak ve teröristlerin cesaretini kıracak.

İstihbarat raporunda el Kaide’ye verilen ciddi zarara rağmen, aşırı İslamcılar’ın sayısının ve etkinlik alanının genişlediğine işaret ediliyor. Bütün bunlara rağmen el Kaide'nin, Amerika’yı tehdit eden en büyük terörist grup olma özelliğini koruduğu da, raporun sonuçları arasında...

Raporun bazı kısımları hafta sonunda basına sızdırılmıştı. Başkan Bush, bunun siyasi çıkar amacıyla yapıldığını öne sürmüş ve Ulusal İstihbarat Direktörü John Negroponte’ye istihbarat raporunun bazı bölümlerinin kamuoyuna açıklanması için talimat vermişti. Rapor Irak’taki savaşla küresel terördeki artış arasında bağlantı kuruyor. Ancak Başkan, raporun medyaya sızdırılan bölümünün konuyla ilgili tam bir fikir vermediğini savunuyor.

Başkan Bush küresel terör raporunun medyada yayınlanan bölümlerinin, gerçekleri tam olarak ortaya koymadığını söylüyor. Başkan, teröristlerin Irak’taki savaşı propaganda malzemesi olarak kullandığını, ancak buna rağmen Irak’taki çatışmayla terör tehdidinin arması arasında bir ilişki kurmanın yanlış olduğunu vurguluyor:

“Bazıları raporda ne olduğunu tahmin etmeye çalıştı ve Irak’a savaş açmanın yanlış olduğu sonucuna vardı. Ben aynı fikirde değilim.”

Beyaz Saray’da Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ile basın toplantısı düzenleyen Bush, gizli belgeleri basına sızdıranları eleştirdi. Başkan, genel olarak bu tür olaylardan sonra gizli belgeleri kamuoyuna açıklamanın doğru olmadığına inansa da, bu seferlik raporu açıklaması için İstihbarat Direktörü’ne talimat verdiğini söyledi.

Ulusal İstihbarat Değerlendirme Raporu, 16 Amerikan istihbarat dairesinin topladığı bilgiler doğrultusunda hazırlandı. Irak’ta savaşın başladığı 2003 yılından bu yana ilk kez bu tür bir rapor yayınlanıyor.

Başkan raporun Kasım ayındaki seçimlerden önce basına sızdırılmasının, maksatlı olduğunu savundu. Bu yılki seçimler, Kongre’ye hangi partinin hakim olacağını belirleyeceği için büyük önem taşıyor.

Başkan Bush, Irak savaşının Amerika’yı daha güvenli kıldığını başından beri savunuyor. Başkanı eleştirenler ise, son terör raporunun, savaşın terörü daha da kötüleştirdiğinin kanıtı olduğunu öne sürüyor.

Bu arada, Demokratlar dün, terör raporunun kapalı oturumda Temsilciler Meclisi’nde görüşülmesi için önerge verdi. Önerge Cumhuriyetçi partili milletvekillerinin oyuyla reddedildi.

XS
SM
MD
LG