Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la biraraya geldi.
Nazarbayev, Washington ziyaretiyle iki ülke arasındaki ilişkileri yeni bir düzeye çıkarmayı umduğunu söyledi.
Kazak lider, dün Washington’daki Kazakistan Büyükelçiliği’nde, ülkenin Rusya’dan bağımsızlığını simgeleyen bir anıtı açtı.
Törene Amerika Enerji Bakanı Samuel Bodman da katıldı. Bodman, iki ülkenin birçok konuda anlaşmazlığa düştüğünü söyledi.
Amerika, Kazakistan demokrasinin yerleşmiş olmamasından ve bu ülkedeki insan hakları ihlallerinden rahatsızlık duyuyor.
Nazarbayev'in Amerika ziyareti ve ülkesindeki demokratikleşme sorunları Amerikan gazetelerinde yorumlara konu oluyor.
Washington Post gazetesi , Başkan Bush’un Nazarbayev’i daha önce anti demokratik uygulamaları nedeniyle eleştirdiğini hatırlatıyor. Gazete, Afganistan ve Irak savaşlarında Amerika’ya destek veren Nazarbayev’in baskıcı ve yozlaşmış yönetimine rağmen hala Amerika tarafından desteklenmesini ilkesizlik olarak görüyor ve şöyle diyor:
"Bush, Kazak lider Nazarbayev’den, Azerbaycan lideri İlham Aliyev’den ve Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek’ten değişmelerini istedi. Ama bu talebi reddedilince, bu konuda ısrarcı olmadı. Ekonomik yardım, askeri işbirliği ve diğer ilişkilerde hiçbir şey değişmedi. Aslında, Amerika’nın Soğuk Savaş döneminde İran ve Irak gibi Müslüman ülkelerle kurduğu ilişki, Nazarbayev gibi yöneticilerle dost olmanın ne kadar dar görüşlü bir yaklaşım olduğunu gösteriyor."
Los Angeles Times ise zengin petrol kaynaklarına sahip olan, İran, Afganistan, Rusya ve Çin gibi ülkelere komşu olan Kazakistan’ın Amerika açısından büyük bir stratejik öneme sahip olduğunu vurguluyor. Kazak lider Nazarbayev’in ülke içinde baskıcı bir yönetim kurduğunu kabul eden gazete, buna rağmen Kazakistan’la Amerika’nın yakın ilişkiler geliştirmesi gerektiği görüşüne yer veriyor:
"Kazakistan göz ardı edilemeyecek ya da uzak durulamayacak kadar önemli bir ülke. Bunun tek nedeni de zengin petrol kaynakları değil. Eğer Bush, sadece mükemmel bir demokratik geçmişe sahip olan liderlerle görüşmeye kalkarsa, gelişmekte olan bir çok ülkeyi gözden çıkarması gerekir."