Erişilebilirlik

13 Ekim Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Orhan Pamuk’un Nobel edebiyat ödülünü kazanmasıyla, Fransa’da Ermeni soykırımıyla ilgili tasarının kabul edilmesinin aynı güne rastladığına dikkat çekiyor. Gazete, bu tesadüfü, Türkiye’nin Avrupa’yla karmaşık ilişkisinin bir yansıması olarak yorumluyor:

"Her ne kadar Türk sanatçı ve yazarlar Nobel’in Pamuk’a verilmesini, Türk edebiyatının başarısı olarak değerlendirse de, bir çok yorumcu Nobel komitesinin siyasi amaçla hareket ettiğini ve Türkiye’deki insan hakları sorununa dikkat çekmek istediğini belirtiyor. Yaklaşık 500 bin Ermeni’nin yaşadığı Fransa’da soykırım yasasının kabul edilmesi ise, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesinden duyulan korkunun sürdüğünü gösteriyor. Türkiye’nin çok büyük, yoksul ve Müslüman olmasından duyulan endişe, geçen yıl Fransa ve Hollanda’da Avrupa anayasasının reddedilmesinde de büyük rol oynamıştı."

New York Times da Fransız meclisinin Ermeni tasarısını kabul etmesinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini daha da zorlaştıracağı görüşünde. Konuyla ilgili haberde, tasarının 577 üyeli mecliste, sadece 106 oyla kabul edildiği belirtiliyor ve tasarının Fransız iç politikasındaki çekişmelerle ilişkili olduğu vurgulanıyor:

"Fransa’da ilkbaharda yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği en fazla tartışılan konulardan biri. Aralarında İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal gibi güçlü adayların da bulunduğu bir çok siyasetçi, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olmak için soykırımı kabul etmesi gerektiğini savunuyor. Chirac’tan sonra cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak isteyen siyasetçiler açısından temel mesele, aşırı sağın yabancı düşmanı söylemlerine kapılmadan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkmanın yolunu bulmak."

Christian Science Monitor muhabiri Scott Peterson ise Fransa’nın tavrına karşı Türkiye’den yükselen tepkiyi yansıtıyor. Türkiye’yi demokratik ve Batı yanlısı değerlerle tarihin sık sık çatıştığı bir ülke olarak tanımlayan muhabir, Ermeni tasarısının kabul edilmesiyle, Türkiye’deki Avrupa Birliği karşıtlarının güç kazandığını yazıyor:

"Avrupa Birliği henüz bu tanımı kabul etmese de, güçlü bir laik geleneği bulunan ve NATO üyesi olan Türkiye, kendisini Doğu ile Batı arasında vazgeçilmez bir köprü olarak görüyor. Türkler, soykırım tasarısını, ‘kendilerini Avrupa Birliği’ne almamak’ amacıyla çıkartılan engellerin bir yenisi olarak değerlendiriyor. Uzmanlar, Fransız meclisinin kararının, Türkiye’deki milliyetçileri ve Avrupa Birliği karşıtlarını güçlendireceğini kaydediyor. Yapılan son kamuoyu yoklamaları da Türk halkının Birlik üyeliğine verdiği desteğin, yüzde 70’lerden yüzde 50’lere düştüğünü gösteriyor."

Los Angeles Times Nobel edebiyat ödülünü kazanan Orhan Pamuk’un kısa bir süre önce Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili açıklaması nedeniyle yargılandığını hatırlatıyor. Yazıda, Pamuk’un edebi değerinin bir çok kesim tarafından takdir edildiği belirtiliyor ancak siyasi açıklamalarının daha fazla öne çıktığı görüşüne yer veriliyor:

"Pamuk’un Nobel ödülünü alması Türkiye’de farklı tepkilere yol açtı. Ödül, ulusal bir başarı olarak değerlendirilirken Ermeni soykırımı konusunda uluslararası bir kuşatma yaşandığı duygusunu da güçlendirdi. Milliyetçiler öfkelenirken Pamuk’un kitaplarını basan İletişim Yayınları bu başarıyı övgüyle karşıladı. Yayınevinin bir editörü, Pamuk’u ihanetle suçlayanların, onun yazdıklarını anlamadığını öne sürdü."

XS
SM
MD
LG