Erişilebilirlik

İngiltere, Generalin Açıklamalarına Tepkili


İngiltere Genelkurmay Başkanı’nın Irak’taki İngiliz askeri varlığı konusunda yaptığı bir açıklama, İngiliz politikası ve medyasında fırtınalara yol açtı.

İngiliz Genelkurmay Başkanı Sir Richard Dannatt ülkenin en çok satan gazetelerinden Daily Mail’e verdiği bir demeçte, “Irak’taki İngiliz birliklerinin bu ülkedeki güvenlik durumunun daha da kötüleşmesine yolaçtığını ve kısa zamanda Irak’ı terketmeleri gerektiğini” söyleyince, hükümet bir anda karıştı.

Bunun birkaç sebebi bulunuyor: Birincisi, General Dannatt daha görevine Ağustos ayı sonunda atandı. Daha da önemlisi, İngiltere’de bir genelkurmay başkanının böylesine önemli bir konuda, hem de hükümet ile çelişir biçimde bir açıklama yapmasına ilk kez rastlanıyor.

Bazı İngiliz gazeteleri, Sir Dannatt’ın açıklamalarını, son zamanlarda İngiliz demokrasisinde, en üst düzeydeki askeri bir yetkilinin böylesine bir muhalif açıklama yapmış olmasına dikkati çekiyor. General Dannatt, ayrıca, İngiltere’nin Irak’taki varlığının, ülkesi için dünyadaki diğer sorunların nedenini oluşturmadığını, ama o sorunları daha da alevlendirdiğini” söyledi ve “Irak’ta savaş sonrası için iyi bir plan yapılmasından ziyade, iyimserliğe dayanıldığı” suçlamasında bulundu.

Başbakan Blair’in ofisi Downing Street 10 numaradan yapılan açıklamada ise, “İngiltere’nin Irak’ta, Irak hükümetinin daveti üzerine ve açık bir Birleşmiş Milletler mandası altında bulunmakta olduğu” kaydedildi. Ayrıca bazı siyasiler, Genelkurmay Başkanı’nın açıklamalarının bu konudaki kararları sivil hükümetin alması açısından demokrasi ve anayasal sorunlara yolaçacağı uyarısında bulundular.

Bunun üzerine, Sir Dannatt ertesi gün yeni açıklamalarda bulunma gereği hissetti, ancak söylediklerinin arkasında olduğunu belirtti ve ordusu için doğru olduğuna inandığı hususları dile getirdiğini kaydetti. Ancak “kısa zamanda çekilme” ile Irak’taki görevin bitirilmesi ertesindeki döneme işaret ettiğini vurguladı. Bununla birlikte, “orada, iki, üç, dört ya da beş yıl kalmak istemiyoruz,” diyerek en çok bir yıllık bir zaman diliminden bahsettiğinin ipuçlarını verdi.

General Dannatt, ayrıca, “Ben bir askerim. Biz teslim olmayız. Beyaz bayrak çekmeyiz. Irak’ta iş bitene kadar görev yapacağız,” şeklinde konuştu. Bunun izerine bir açıklama yapan Başbakan Blair ise, Genelkurmay Başkanı’nın ikinci açıklamalarının arkasında olduğunu belirtti. Eski Savunma Bakanlarından Malcolm Rifkin ise, Sir Dannatt’ın açıklamalarının çok açık olduğunu ve ülkenin büyük bir çoğunluğunun kendisiyle görüş birliği içinde olduğunu iddia etti.

Irak cumhurbaşkanlığı sözcüsü ise yaptığı bir açıklamada, İngiliz birliklerinin Irak’tan ayrılmasının büyük bir felakete yolaçacağı uyarısında bulundu. Muhalefet partilerinden Liberal Demokrat Parti lideri Sir Menzies Campbell, “böylesine yüksek düzeyli askeri bir yetkilinin, bu şekilde bir çıkış yapmasının ülkede daha once eşi görülmemiş bir müdahele olduğunu ve hükümetin kendisine kulak vermesi gerektiğini” iddia etti.

İngiltere’nin, çoğunluğu ülkenin güneyinde olmak üzere, Irak’ta yaklaşık 7,000 askeri bulunuyor ve şu ana kadar Irak’taki çatışmalarda 119 İngiliz askeri hayatlarını kaybetti.

XS
SM
MD
LG