Erişilebilirlik

'Türkiye 15 Yıldan Önce AB'ye Giremez'


Türkiye-Avrupa Birliği Troyka toplantısı Lüksemburg’da yapılırken, AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso Londra’da, Türkiye hakkında karamsar yorumlarda bulundu.

Barroso, Londra gezisine Türkiye konusunda kötümser yorumlarla başladı. Önce, BBC televizyonunun en çok izlenen programlarından birisine demeç veren Barroso, “Türkiye’nin 15 ila 20 yıldan az bir sürede Birliğe katılmasının beklenmemesi gerektiğini” vurguladı.

Arkasından da, “Türkiye’de, AB reformlarının yavaş seyrinden endişeli” olduğunu kaydetti. Barroso, “Türkiye konusunda endişeliyiz, çünkü reformların hızı bize gore yavaş. Siyasi ve ekonomik bütün kriterlere uyarlarsa, Türkiye’nin aramıza katılması çok iyi olacak diye düşünüyorum. Ama şu anda durum bu değil. Türkiye’nin üyeliği 15 ila 20 yıldan önce beklenmemeli,’ şeklinde konuştu.

Barroso, “Türkiye’nin farklı geleneklerden geldiğini” de iddia etti. Barroso, “O zaman Türkiye Avrupa’ya ait değil mi, Avrupa’da bulunmamalı mı?” şeklindeki bir soruya da, “Başta İngiltere olmak üzere birçok üye ülkenin, Türkiye ile üyelik görüşmeleri başlatılmasını desteklediğini” hatırlatarak cevap verdi.

Barroso’nun bu açıklamaları ise, İngiliz basınına hemen konu oldu. The Times gazetesi, “Türkiye, Avrupa’nın kapılarında 20 yıldan fazla bekleyebilir” başlığını kullanırken, Barroso’nun “En karamsar tabloyu çizdiğini ve sözlerinin 8 Kasım’da yayınlanması beklenen ilerleme raporuna temel teşkil edebileceğini” yazdı.

The Times, AB Genişleme Komisyoneri Olli Rehn’in Türkiyenin üyeliği konusunda verdiği 10-15 yıllık tahminlere gore, Komisyon Başkanının ifadelerinin, Türkiye’nin üyelik şansında aşağı doğru bir kaymaya işaret ettiğini kaydetti.

The Financial Times gazetesi ise, Kıbrıs sorununun Türkiye’nin AB sürecinde daha da ön plana çıkacağını ve AB’nin, sorunun kendi beklentileri doğrultusunda çözümlenmesini istediğini, bunun ise muhtemel olmadığını, dolayısıyla katılım görüşmelerinin yıl sonuna kadar askıya alınabileceğini yazdı.

Gazete, AB’deki birçok diplomatın, Kıbrıs Rum Kesimi’nin bir çözüm bulunmaksızın Birliğe alınmasının bir hata olduğunu artık kabul ettiklerini vurguladı, ancak görüşmelerin Kıbrıs yüzünden kesilmesinin AB için ciddi bir dış politika givenilirliliği sorunu yaratacağını kaydetti.

Bunun yanısıra, Londra’daki gözlemciler, Barroso’nun Türkiye’ye yönelik olarak son zamanlarda artan eleştirilerinin, 2009’da sona erecek görev süresinin yenilenmesiyle ilgili olarak, Birlik içindeki Türkiye muhalifi ülkelere göz kırpma olarak değerlendiriyorlar. The Guardian gazetesi, “Bu, Barroso’nun, Brüksel’de Sarkozy’e gösterdiği sıcak karşılamayı açıkladığı gibi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de hoşuna gidecek,” şeklinde yazdı. Barroso’nun Londra’da Türkiye dostu başbakan Blair ile yapacaqı görüşme ise kuşkusuz aynı tonlarda olmayacak.

XS
SM
MD
LG