Erişilebilirlik

ABD’de Siyaset ve Irak


Irak’taki savaş 7 Kasım’daki Kongre seçimlerine hazırlanan Amerika’da başlıca tartışma konusu. Son kamu oyu yoklamaları, halkın savaştan duyduğu hoşnutsuzluk nedeniyle muhalefetteki Demokrat Parti’nin Kongre’nin iki kanadından en azından birinde çoğunluğu ele geçirebileceğini gösteriyor.

Ancak Başkan Bush kamu oyu yoklamalarının yanlış çıkacağını ve Amerikalı seçmenin Kongre’de çoğunluğu yine Cumhuriyetçi Parti’ye vereceğini söylüyor.

Bush, ABC Televizyonunun bugün yayınlanan bir haber programında önceden kaydedilmiş bir mülakat sırasında Cumhuriyetçi Parti’nin Amerikan halkını koruma konusunda Demokrat Parti’den çok daha başarılı olduğunu savundu. Bush şöyle konuştu:

“Bütün spekülasyon ve tahminlerin farkındayım. Adaylarımız güvenlik konusu üzerinde durur ve Amerikan halkına, ülkemizi, bizi hedef alan teröristlere karşı koruma konusunda bir planımız olduğunu anlatırsa ve ekonomiden sözederse, seçimde başarılı olacaklarına inanıyorum.”

Demokrat Parti’li politikacılar ise Irak’ta devam eden savaşın seçmenler arasındaki hoşnutsuzluğu arttırdığını ve bu durumun seçim sonuçlarına yansıyacağını söylüyor. CBS Televizyonu’nun haftalık haber programında konuşan Demokrat New York Senatörü Chuck Schumer, Amerikan halkının değişim istediğinin güçlendiğini söyledi:

“Başkanın savunduğu ve Cumhuriyetçilerin kontrolundaki Kongre’nin de tartışmasız onayladığı bu, çizgiden ayrılmama politikası yeterli değil. Her yerde halk değişim istiyor.”

Cumhuriyetçi Partili politikacılar da Irak’ın önemli bir seçim konusu haline geldiğini inkar etmiyor. Cumhuriyetçi Kuzey Carolina Senatörü Elizabeth Dole, çok sayıda askeri üssün bulunduğu kendi eyaletinde durumun böyle olduğunu söyledi. Ancak Dole, Amerikalı seçmenin Kongre seçimlerinde adayların yerel konular üzerindeki politikalarına göre oy kullandığını savundu.

Newsweek dergisi tarafından yapılan ve sonuçları dün açıklanan bir kamu oyu araştırması Amerikan halkının yüzde 55’inin Kongre’de Demokrat Parti çoğunluğunu görmek istediklerini ortaya koydu. Ancak 7 Kasım’daki seçime iki hafta kala özellikle Senato seçimleri açısından, bazı eyaletlerde iki partinin alacağı tahmin edilen oylar hala birbirine çok yakın görünüyor.

XS
SM
MD
LG