Erişilebilirlik

ABD Seçimlerinde Demokrat Parti Umutlu


Dün yapılan ABD Kongre ve yerel yönetim seçimlerinde muhalefetteki Demokrat Parti'nin önemli kazanımlar elde etmesi bekleniyor. Washington Post, ABC, Pew, Time ve Newsweek dergilerinin kamuoyu yoklamaları, Demokrat Parti’nin ülke çapında önde gittiğini gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde 1994 yılından bu yana ilk kez çoğunluğu ele geçirecek.

Ancak seçimde üçte biri yenilenecek olan Senato’da Demokratların çoğunluğu ele geçirip geçiremeyeceği henüz belli değil. Demokratların çoğunluğu ele geçirmek için 6 sandalyeye ihtiyacı var.

Virginia, Missouri, Montana ve Rhode Island eyaletlerinde seçim mücadelesinin çok çekişmeli geçtiği bildiriliyor. Seçim kampanyası sırasında en önemli konu Irak savaşıydı.

7 Kasım seçiminin sonucunu belirleyen en önemli konu da Irak savaşı olacak. 2003 yılındaki savaş o zaman her iki partiden büyük destek görmüştü. Ancak aradan geçen üç yıl içinde destek eridi ve Başkan Bush’un kendi partisi olan Cumhuriyetçiler arasında bile, savaşa yönelik eleştiriler arttı.

Kamuoyu yoklamaları şu anda, bu savaşın, halkın üçte birinin bile desteğine sahip olmadığını gösteriyor. Desteğin düşmesinde Irak’ta şiddet eylemlerinin bir türlü durdurulamaması ve Amerika’nın kayıplarını artması etkili oldu. Şu ana kadar Irak’ta 2 bin 800’den fazla Amerikan askeri öldü. Savaşın mali yükü ise 330 milyar Doları aştı.

Irak savaşının zafere sonuçlanacağı konusundaki kuşkular da her gün giderek büyüdü. Başkan Bush’un kendi partisinin liderleri bile artık Amerika’nın politikasını değiştirmesi gerektiğini düşünüyor. Demokratlara gelince, bazıları askerlerin kademeli olarak çekilmesini, bazıları ise çekilme için en azından bir takvim belirlenmesini istiyor.

Ekonomik konularda ise Cumhuriyetçi Parti, yönetimin bu alanda da başarılı olduğunu savunuyor ve tüketici güveninin yüksek olmasını ve ev sahibi Amerikalıların sayısının artmasını buna kanıt gösteriyor. Demokrat Parti ise ekonomik refahın sadece zenginlere yaradığını, Bush yönetimi sırasında yoksul ve orta sınıfın durumunun kötüleştiğini öne sürüyor.

Seçimde Demokratların lehine olabilecek bir başka konu ise Cumhuriyetçi Partiden birçok Kongre üyesinin adının skandallara karışması ve bazılarının istifa etmek zorunda kalması. Kamuoyu yoklamaları seçmenin Kongre üyelerinin davranışından büyük rahatsızlık duyduğunu ve şu anda görevde bulunanlara duyduğu hoşnutsuzluğun arttığını gösteriyor.

XS
SM
MD
LG