Erişilebilirlik

Lübnan Karanlık Günlerin Eşiğinde


"Pierre Cemayel suikastı, Lübnan’da iç savaşla başlayan anlamsız ölümlerin en yenisi..." United Press International haber ajansının Washington’da bulunan Dış Haberler Müdürü Claude Salhani suikastın, iç savaşın devamı olduğunu; faillerin kim olduğu konusunda da hemen sonuca varmamak gerektiğini söylüyor. Lübnan asıllı gazeteci Claude Salhani, Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Suriye karşıtı, Hıristiyan Sanayi Bakanı Pierre Cemayel, Salı günü Beyrut’ta arabasının içindeyken vurularak öldürülmüştü. United Press International haber ajansının Washington’da bulunan Dış Haberler Müdürü Claude Salhani, Lübnan’ın, iç savaşın karanlık günlerine dönme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.

Lübnan’da birçok kişi suikastten Suriye’nin sorumlu olduğunu düşünüyor. Eski başbakan Refik Hariri’nin geçen yıl öldürülmesinden sonra oluşan baskıya direnemeyen Suriye askerleri Lübnan’dan çekilmişti, ancak yaygın kanı, Suriyeli istihbaratçıların hala Lübnan’da faaliyetlerini sürdürdüğü yönünde...

Ancak Şam hükümeti Cemayel’in öldürülmesiyle bir ilgisi olmadığını açıkladı ve suikasti kınadı. UPI Dış Haberler müdürü Claude Salhani, faillerin kim olduğu konusunda hemen sonuca varmanın yanlış olacağını söylüyor.

Lübnan asıllı gazeteci Claude Salhani, “Ben bu suikastten Suriye’nin sorumlu olduğunu düşünmüyorum” diyor... Çünkü Claude Salhani’ye göre, Suriye, Irak’la yeniden diplomatik ilişki kurarak, İran’la ilişkilerini iyileştirerek ve bölgede açılarak, Amerikan politikasına direnecek ve karşı koyabilecek bir güç olma çabasında.

İşte bu nedenle Salhani, Suriye’nin böyle bir suikast düzenleyerek şimşekleri üzerine çekmesinin hata olacağını, ve bunu yapmayacağını düşünüyor...

Peki, Suriye karşıtı Hıristiyan bakanı kim öldürmüş olabilir? Claude Salhani’ye göre seçenekler çok. Salhani, “rakip Hıristiyan gruplar, Suriye’nin başına iş açmak isteyenler, ya da İsrail, herhangi bir grup olabilir” diyor.

Son iki yıl içinde Lübnan, 14 Şubat 2005’te eski başbakan Refik Hariri’nin öldürülmesiyle başlayan Suriye karşıtlarına düzenlenen suikastler, İsrail’in yazın başlattığı savaş, ve giderek derinleşen siyasi kriz ile haberlere konu oldu.

UPI editörü, esas tehlikenin bu tür olayların sürmesi olduğunu söylüyor. Cemayel yandaşlarının da şiddete başvurması ve şiddet olaylarının giderek yayılması ciddi bir tehdit olur.

Lübnan halkının olaylara itidalle karşılık vermesini umduğunu söyleyen Salhani, bir mezhep, parti veya dini grubun değil Lübnan’ın çıkarları korunmalıdır diyor.

Lübnanlı gazeteciye göre, yapılması gereken ilk şey, Lübnan’da ulusal birlik hükümetinin kurulması ve bütün grupları temsil eden hükümetin yeni Cumhurbaşkanını seçmesi... Yani Claude Salhani, Lübnan’da şiddet olaylarına siyasi çözüm bulunmasını umuyor.



XS
SM
MD
LG