Erişilebilirlik

Georgetown Üniversitesi'nde Atatürk Paneli


Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy, Atatürk'ün 125’inci doğum yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta, Türkiye’nin kuruluşundan bu yana uzun yol kat ettiğini söyledi. Büyükelçi “Atatürk bugün yaşasaydı, Türkiye’nin durumundan gurur duyardı “ şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Balkanlar, Kafkasya, Orta Asya ve Orta Doğu’da barışın sağlanmasında önemli rol oynadığını söyleyen Şensoy, insan hak ve özgürlüklerine saygılı, demokratik ve laik Türkiye’nin, Batı ile Doğunun yanı sıra farklı kültürler arasında köprü rolü oynadığını belirtti:

"Bu durum akıllara bir medeniyetler çatışması mı, yoksa medeniyetler ittifakı mı olduğu yolundaki tartışmaları getiriyor. Bence Türkiye, medeniyetler çatışmasından ziyade bir medeniyetler ittifakının var olduğunu kanıtlayabilecek özel bir konumdadır."

Atatürk ve Türk tarihi hakkında birçok kitap yazan tarihçi Andrew Mango da medeniyetler çatışması tartışmaları konusunda şöyle konuştu:

"Atatürk zamanında medeniyetler çatışması diye bir anlayış olamazdı. Medeniyetlerin kendi kendine çatışması söz konusu değil. Sorunun kaynağı birçok medeniyetin var olması değil, yeteri kadar medeniyet bulunmamasıdır..."

Andrew Mango Atatürk’ün, Osmanlı İmparatorluğu gibi çok uluslu imparatorlukların uzun süre yaşayamayacağını fark ederek, tüm enerjisini bir Türk devleti kurmak için harcadığını söyledi.

Mango, yabancı yönetimleri reddedebilecek güce sahip toplumların, kendi kendilerini yönetememesinin günümüzde yaşanan birçok sorunun kaynağını oluşturduğunu belirtti ve Türkiye’nin bu ülkelerden biri olmadığını vurguladı.

Andrew Mango, Atatürk’ün, medeniyet arayışı içinde olan bir ülkenin diğer uygar ülkelerle düşman olamayacağına inandığını kaydetti. Mango, ‘Bir aileye katılırsanız, ailenin diğer üyeleriyle düşman değil, dost olmanız gerekir’ dedi.

Tarihçi yazar Mango, Atatürk’ün önce bağımsızlık kazanıp, düzeni sağlayarak bir devlet kurduğunu, daha sonra komşu ülkelerle yakın ilişkiler geliştirdiğini ve eğitimi güçlendirmek için büyük çaba harcadığını söyledi. Devlet kurmanın en önemli unsurlarından birinin ortak bir dil ve kültüre sahip olmak olduğunu savunan Mango, Batının, 11 Eylül’den ve terörün artmasından önce, çok kültürlülük anlayışına daha sıcak baktığını söyledi.

"İnsanların, yasaları ve mevcut düzeni tehdit etmedikleri sürece kendi kültürlerini korumamaları için hiçbir neden yok. Bizim görevimiz, herkesi bir araya getiren ortak kültür ve değerleri öğretmek. Atatürk’ün de amacı buydu. İşin bir ilginç yanı da günümüzde, Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde Avrupa, Türkiye’den, kendisinin uygulamadığı standartları sergilemesini istiyor."

Andrew Mango, Türkiye’nin Atatürk sayesinde girdiği bu yolda ilerlemeye devam edeceğinden kuşkusu olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili haberi izlemek için yukarıdaki linke tıklayabilirsiniz...

XS
SM
MD
LG