Erişilebilirlik

Bush Tavsiyeleri Değerlendirecek


Başkan Bush, Irak politikasında değişiklikle ilgili bir açıklama yapmadan önce farklı kaynakların tavsiyelerini değerlendireceğini söyledi.

Irak Çalışma Grubu’nun geçen hafta yayınlanan raporunda 79 öneri yapıldı. Bunlar arasında 2008 yılının başına kadar Amerikan askerlerinin çoğunun çekilmesi de var.

Başkan Bush, herhangi bir değişikliğe karar vermeden önce askeri ve diğer yetkililerle görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Bush Irak Çalışma Grubu’nun raporunu dikkate alacağını ifade etmişti. Bazı Demokratlar, grubun tavsiyelerini en kısa zamanda uygulanmasını istiyor.

Başkan Bush müzakerelere, hem Washington’da hem de Bağdat’ta bulunan yetkililerle Irak konusundaki diplomatik ve politik seçenekleri gözden geçirerek başladı. Irak’taki katılımcıların telefonla bağlandığı görüşmeler, kapalı kapılar ardında yapıldı. Başkan daha sonra gazetecilere bilgi verdi:

"Aldığım tavsiyelerden memnunum. Bunlar, Irak’ta izleyeceğimiz yeni yolun oluşturulmasında önemli rol oynayacak."

Başkan Bush Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerin ayrıntılarına girmedi. Bush, kısaca, bakanlık görevlilerine Irak’taki çalışmaları için teşekkür etti ve tavsiyelerini askeri yetkililer ve diğer uzmanlardan alacağı tavsiyelerle birleştireceğini söyledi.

Bush, kendi kendini yönetebilen ve koruyabilen bir Irak yaratmanın ortak amaçları olduğunu vurguladı:

"Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarının çaba ve tavsiyelerinin yakından bağlantılı olmasını sağlamamız gerektiği konusunda hiçbir kuşku yok. Böylece, Amerikan halkıyla konuştuğumda, herkes, hükümetin bütün mercilerini dinlediğimi ve izleyeceğimiz yolun, bizi hedefimiz olan başarıya ulaştıracak yol olduğunu anlayacak."

Başkan Bush Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan Irak’la ilgili görüşmelerde üzerinde durulan bir başka konunun da kendi tabiriyle “komşuluk” olduğunu belirtti. Irak’ı çevreleyen ülkelerin de kendi başarısında katkıları olduğunu söyledi:

"İnaniyoruz ki ülkelerin birçoğu çok yönlü bir toplumun, işe yarar bir demokrasiye sahip bir toplumun, kendi çıkarları için gerekli olduğunu anlıyor. Ve bize düşen görev, onların dikkat ve çabalarını Iraklıların başarısına yardımcı olmaya odaklamaya çalışmaktır."

Irak Çalışma Grubu geçen hafta yönetimi, İran ve Suriye ile doğrudan temaslara çağırmıştı. Ancak, Beyaz Saray İran nükleer çalışmalarına son vermeden, Tahran’la görüşme yapmaya yanaşmayağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG