Erişilebilirlik

Kıbrıs Bahane mi?


Avrupa Birliği Türkiye’nin, deniz ve havalimanlarını Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına açmadığı gerekçesiyle – Türkiye’yle üyelik müzakerelerinin kısmen askıya alınmasını kararlaştırdı.

Her ne kadar Türkiye – AB üyelik sürecinde esas sorun Kıbrıs’mış gibi görünse de, Kıbrıs’ın sadece bir bahane olarak kullanıldığı inancı yaygın.

Bilgi Üniversitesi, uluslararası ilişkiler öğretim üyesi Soli Özel şöyle diyor: “Türkiye, yarın Kıbrıs’ı tanısa – ki böyle bir şey olmayacak – ama farz edelim ki tanıdı; çoğumuz şu görüşteyiz ki, Avrupa Birliği, müzakerelerin aksaması için yeni bir dalavereye girişecek ve Türkiye’nin bu işten vazgeçmesi veya imtiyazlı ortaklığa razı olması için çaba sarf edecek.”

Kamuoyu yoklamaları bunu doğruluyor. Türkiye’de Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmayanların sayısı giderek arttıyor:

Türkiye’nin üyeliği konusunda Avrupa Birliği bünyesinde de bir kutuplaşma gözleniyor. İngiltere, İtalya, İspanya, İsveç gibi ülkeler Türkiye’nin üyeliğini desteklerken, Avusturya, Fransa, ve Kıbrıs Rum kesimi gibi üyeler tam üyeliğe karşı...

Brüksel’deki Avrupa Politikası Merkezinden Amanda Akçakoca şöyle konuştu: “Bazı üye devletler Türkiye’nin üyeliğine karşı. Türkiye’nin üyeliği konusu siyasete de alet edilmiş durumda. Türklerin şunu anlaması gerekiyor: bu gerçek pek değişmeyecek. Bu tür olumsuz işaretleri almaya devam edeceğiz. Ancak, diğer yandan da, bazı devletler bu konuda çok olgun davranıyor. Türkiye’nin üyeliği en erken 15 – 20 yıl sonra gerçekleşecek bir şey. O zamana kadar, Türkiye de, Avrupa da, çok değişmiş olacak.”

Avrupa’da yayınlanan kamuoyu yoklamalarına göre, Avrupa Birliği’nin daha da genişlemesini isteyenlerin oranı sadece yüzde 45. Türkiye’nin üyeliğini destekleyenlerin oranıysa, sadece yüzde 39.

Ancak, şu anki konu Kıbrıs... Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat şöyle konuştu: “Bütün çabalar, bütün girişimler sonuçsuz kaldı. Neden? Çünkü, sorunun temelinde, son derece hassas bir konu olan Kıbrıs meselesi var. İşte bu nedenle Kıbrıs sorunun, Birleşmiş Milletler çatısı altında çözüme kavuşturulması önemli.”

Tabii, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecindeki tek konu Kıbrıs değil. İleride, TCK’nun 301. maddesi; reformların uygulanması gibi konularda da benzer sorunlar yaşanabileceği belirtiliyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG