Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüşüyor.
Görüşmede, ikili ilişkiler, Ortadoğu ve Kosova’daki durumun ele alınması bekleniyor.
İngiliz Financial Times gazetesine demeç veren Merkel, Washington ziyaretiyle, Avrupa ve Amerika arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Başbakan Merkel, iki ülkenin ekonomik sistemlerinin birbirine benzediğini ve yakın işbirliğinden büyük yarar sağlayabileceklerini belirtti.
Almanya Başbakanı, Financial Times’daki demecinde, Ortadoğu sorununa çözüm bulunması için Avrupa ve Amerika’nın birlikte çalışması gerektiğini de vurguladı.
Merkel'in Ziyareti Eleştiriliyor
Merkel, bir yıl içinde üçüncü kez başkan George W. Bush ile bir araya gelirken, Almanya’nın AB dönem başkanlığını üstlenmesinden sonraki ilk yurtdışı ziyaretini de daha önceden tahmin edildiği gibi Fransa’ya değil, ABD’ye yapmış oldu.
Merkel, günübirlik Washington ziyaretinde Ortadoğu ve Afganistan’daki durumla birlikte öncelikli olarak AB ve ABD arasındaki ekonomik ilişkileri gündeme getiriyor. İki ekonomik dev arasında transatlantik serbest ticaret pazarı oluşması projesini Bush’la paylaşan Merkel, Nisan ayında yapılması planlanan AB-ABD zirvesini bu konuya odaklamak istiyor.
İşte bu noktada Almanya’da Merkel’in liderliğini yaptığı Birlik Partileri’nin koalisyon ortağı SPD ile parlamentodaki muhalefetden eleştirisel sesler yükseliyor. SPD’nin güçlü ismi Başbakan Yardımcısı Müntefering, Almanya’nın dönem başkanlığı kapsamında ABD ile ilişkilerin gelişmesinden daha önce halletmesi gereken AB Anayasası ile AB ülkelerindeki sosyal dağılım sorunları gibi ev ödevleri olduğunu açıkladı. Müntefering, Merkel’in AB’yi sadece bir ekonomik pazar olarak lanse etmemesi gerektiğini ifade etti.
Anamuhalefet Liberal Parti’nin başkanı Westerwelle ise, Merkel’in görüşmeleri kapsamında ekonomik işbirliği gibi ‘iddaalı projelerden’ daha çok, ABD’nin insan hakları ihlallerini ve Ortadoğu’daki gelişmeleri dile getirmesini talep etti. Westerwelle, Alman başbakanının, ABD başkanına ‘Ortadoğu’daki stratejisini ve Irak sorununu nasıl çözmeyi düşündüğünü sormasını’ önerdi.
Yeşiller Partisi parlamento sözcüsü Künast’da, Alman başbakanını ABD ziyareti ile bağlantılı eleştirdi ve Merkel’in ABD’yi Kyoto İklim Sözleşmesi’ni imzalamasi ve Birleşmis Milletler organizasyonunun zayıf konumu gibi öncelikli konulara girmediğini öne sürdü.
Buna karşın Alman Sanayiciler Birliği, ekonomik ilişkiler konusununun masaya yatırılması nedeniyle Merkel’e destek çıktı ve ABD ve AB arasındaki farklı yasal düzenlemelerin ve gümrük engellerinin kaldırılmasını ve uzun vadeli ortak pazar oluşturulmasını talep etti.
Bu arada Merkel’in bundan sonraki yurtdışı ziyaret programı da açıklandı, buna göre Alman başbakanı 3-6 Şubat tarihleri arasında Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt'e resmi bir gezi düzenleyecek.