Erişilebilirlik

Bağdat'ta Şiddet Sürüyor


Bağdat’ta şiddet giderek tırmanıyor. Başkentte düzenlenen bombalı saldırılarda, dün de, en az 19 kişi öldü.

Polis, beş ayrı araca yerleştirilen bombaların patlaması sonucu en az 40 kişinin de yaralandığını bildirdi.

El Kaide’nin Irak şubesi, önceki gün Bağdat’ta Amerikalı bir yardım görevlisiyle üç korumasının öldürülmesi olayının sorumluluğunu üstlendi. Grup Internet’te yaptığı açıklamada, İsrail gizli servisi Mosat’a ait iki aracı bombalayıp içindekileri öldürdüğünü duyurdu.

Bu arada Beyaz Saray Başkan Bush ile Başbakan Nuri el-Maliki arasında sürtüşme olduğu yolundaki haberleri yalanladı. Beyaz Saray sözcüsü Bush'un Saddam Hüseyin’in idam biçiminin bir intikam cinayetine benzediğini söylemiş, Maliki ise Saddam’ın, muhaliflerine muamelesinden daha iyi muamele gördüğünü savunmuştu.

Başbakan Nuri el-Maliki Amerika’dan, Irak ordusunu hızla silahlandırmasını istedi. El-Maliki bu gerçekleşirse üç ila altı ay içinde Irak’taki amerikan askerlerinin sayısının büyük ölçüde azalacağını söyledi. Şii Başbakan, Bush yönetimini hükümetine ülkeyi yönetebileceğini gösterme fırsatı vermeye çağırdı.

Amerikan ordusu militanların eline geçeceği kaygısıyla Irak ordusuna ağır silahlar vermekten çekiniyor. Başbakan el-Maliki, müttefiki Muktada el -Sadr’ın Mehdi ordusu dahil tüm Şii ve Sünni militanları ezmeye de söz verdi. El-Maliki, Irak güvenlik güçlerinin bu hafta 400 Mehdi ordusu militanını tutukladığını açıkladı. Ancak Sadr’ın sözcüsü, tutuklamaları yalanladı.

XS
SM
MD
LG