Erişilebilirlik

Hrant Dink Öldürüldü


Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink öldürüldü.

Saldırı saat 15:00 sıralarında Osmanbey'de, Agos gazetesinin önünde meydana geldi. Hrant Dink Halaskargazi Caddesi üzerindeki binadan çıkarken kimliği belirsiz bir kişinin silahlı saldırısına uğradı.

Ermeni asıllı Türk vatandaşı Hrant Dink saldırı anında hayatını kaybetti. Polis olay yerinde dört boş kovan bulunduğunu açıkladı. Suikasti yapan kişinin 18-19 yaşlarında, kot pantolonlu ve beyaz şapkalı biri olduğu belirtiliyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü saldırganın yakalanması amacıyla metro, otobüs ve vapur iskelelerinde güvenlik önlemleri aldı. Polis ayrıca, Agos gazetesi yakınındaki iş merkezleri ve pasajlarda bulunan güvenlik kameralarının inceleneceğini açıkladı.

Hrant Dink 1954'de Malatya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nin Zooloji bölümünden mezun olan Dink, Agos gazetesinin kurucusuydu. Genel Yayın yönetmenliğinin yanı sıra gazetenin başyazarlığını da yapan Dink, geçen yıl 'Türklüğü tahkir ve tezyif' suçundan altı ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Uzun süren yargı sürecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde sonuçlanması bekleniyordu.

Ankara muhabirimiz Değer Akal'ın haberini dinlemek için yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Saldırı Kınandı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer nefretle kınadığını söylediği saldırının “Çirkin ve utanç” verici olduğunu kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise Dink’i öldüren faillerin en kısa sürede yakalanarak adalete teslim edileceğini söylerken özellikle bazı ülkelerde sözde ermeni soykırımın gündemde olduğu günlerde Dink'in kurban seçilmiş olunmasının son derece manidar olduğunu aktardı. Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama ile saldırıyı şiddetle kınadı. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada kurşunların Türkiye’ye sıkıldığı, faillerin ortaya çıkmasının en büyük beklenti olduğu vurgulandı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Adalet Bakanı Cemil Çiçek olayın aydınlatılması için emniyet, yargı ve istihbarat yetkililerinin katılımıyla İstanbul’da bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantının ardından Adalet Bakanı Cemil Çiçek suikastin zamanlamasına dikkat çekerek cinayetin iyi hesaplanmış bir provokasyon olduğunu söyledi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mutafyan ise saldırıyı “vahşi, hain ve alçak olarak” niteledi ve cinayet nedeniyle cemaatinin tüm kurumlarında 15 gün yas ilan ettiğini duyurdu. Mutafyan, saldırının Türkiye’de huzur ortamını ve uluslararası ilişkileri de hedefleyen, utanç verici ve iğrenç bir suikasttır olarak değerlendirdiğini açıkladı.

ABD Suikasti Kınadı

Amerika Dışişleri Bakanlığı, saldırıyı "korkunç bir cinayet" olarak nitelendirdi; ve faillerin en kısa zamanda yakalanması isteğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşen Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns, saldırının çok trajik bir olay olduğunu ancak Amerika’da Ermeni soykırımı iddialarının tekrar gündeme gelecek olmasıyla suikast arasında bağlantı kurmanın doğru olmayacağını kaydetti. Burns yapılması gerekenin Türk yetkililere cinayetin faillerinin bulunması için bir fırsat vermek olduğunu söyledi.

Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da, Hrant Dink'in öldürülmesinden "şok olduklarını" ve "derin üzüntü duyduklarını" söyledi.

Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı’nı yürüten Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz da saldırıyı kınadı. Cuntz, Hırank Dink’in “Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünün cesur bir önderi” olduğunu söylerken Türk yetkililerin soruşturmayı büyük bir kararlılıkla yürüteceğinden emin olduğunu söyledi.

Amerikan medyası da, Hrant Dink suikastine geniş yer veriyor. Basın yayın organları, Hrant Dink'in aşırı milliyetçi çevreler tarafından tehdit edildiğini hatırlatıyor. Sınır tanımayan gazeteciler örgütü de saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, cinayetin Türkiye'de ve tüm dünyada ifade ve basın özgürlüğüne ağır bir darbe olduğu bildirildi. Cinayeti üzüntüyle karşıladıklarını açıklayan Uluslararası Af Örgütü de yetkililerin hoşgörüsüzlüğü kınamasını istedi.

İstanbul ve Ankara’da akşam saatlerinde saldırıyı protesto etmek amacıyla yürüyüşler gerçekleştirildi. Saldırının gerçekleştirdiği Halaskargazi Caddesinde toplanan bir grup Türkçe ve Ermenice “yaşasın halkların kardeşliği” ve "Hrantlar ölmez" sloganları attı.

Dink Tehdit Ediliyordu

"Türklüğe hakaret ettiği" gerekçesiyle üç kez yargılanan Hrant Dink 10 Ocak tarihli, 'Ruh Halimin Güvercin Tedirginliği' başlıklı yazısında tehdit mektupları aldığını ve savcılığa bunu bildirdiğini ifade etmişti. Şimdi tüm dikkatler İstanbul’un en işlek caddelerinden birinde Dink’i öldüren ve eşgali belirlenen saldırganın ne zaman yakalanacağına çevrildi.

XS
SM
MD
LG