Erişilebilirlik

Alman Dışişleri Bakanı Güç Durumda


Terör zanlısı olarak Guantanamo üssünde suçsuz yere yaklaşık dört buçuk yıl tutuklu kalan Alman vatandaşı Murat Kurnaz olayının perde arkası şu aralar Alman Parlamentosu’nda kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu’nda masaya yatırılıyor.

Kurnaz’ın açıklamaları ve medyanın eline geçen bazı belgeler Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bu süreçte nasıl bir rol oynadığını sorgularken, gelişmeler Bakan’ı zor durumda bıraktı.

Dışişleri Bakanı Steinmeier’in şu aralar keyfi oldukça kaçık, Kurnaz Komisyonu’ndaki ifadeler ve basına yansıyan yeni belgeler, Sosyal Demokrat Partili politikacıyı hedef isim haline getirdi, muhalefetin ve Birlik Partileri’nin eleştiri yağmuruna tuttuğu bakanın koltuğu ciddi bir şekilde sallanıyor.

Schröder döneminde 2000-2005 yılları arasında gizli servis birimlerinden sorumlu müsteşar olarak görev yapan Steinmeier, 2006 yılında Almanya’ya dönebilen Murat Kurnaz’ın 2002 yılında serbest bırakılmasını önlemekle suçlanıyor. Şu andaki bilgilere göre, Amerikan hükümeti ‘suçu kanıtlanamıyor’ gerekçesiyle Kurnaz’ı 2002 yılında Almanya’ya iade etmek istediğini bildirdi. İddialara göre, Alman İstihbarat Teşkilatı ve Anayasayı Koruma Dairesi uzmanlarıyla 29 Ekim 2002 tarihinde bir araya gelen Steinmeier, Kurnaz’ın masum olduğuna inanmasına rağmen, Almanya'ya girmesine izin verilmemesi yönünde karar aldı ve bunu bu şekilde başbakana iletti.

Geçen hafta sonunda Alman medyasında yayınlanan gizli belgelere göre ise, 2005 yılında Amerikalı yetkililerin Kurnaz’ın serbest bırakılmasını yeniden gündeme getirmeleri üzerine, Steinmeier ona karşı yeni ‘terör şüphesi’ yaratılması direktifini verdi. Ancak aynı dönemde eski başbakan Schröder’in erken seçimlere gitme kararı almasından ötürü bu girişim sonuçsuz kaldı.

Olayla bağlantılı dönemin Başbakanı Gerhard Schröder'le Dışişleri Bakanı Fischer’in sorumlulukları olduğu da öne sürülürken, her ikisinin de politikadan uzaklaşmış olmaları sonucu eleştiri okları Steinmeier’e yöneliyor. Koalisyon hükümetindeki Birlik partilerinin bazı milletvekilleri bile eski Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonuna ağır suçlamalar yönelterek, iddaların doğru çıkması durumunda, dolaylı olarak Steinmeier’in istifasını talep ederken, muhalefet partileri bunu açık bir şekilde söylüyorlar.

Liberal Parti FDP, Yeşiller ve Sol Parti, Steinmeier’in bile bile Murat Kurnaz’ın özgürlüğüne kavuşmasını engellediğini savunurken, Dışişleri Bakanı’nın suçlamalarla ilgili en kısa sürede hesap vermesi gerektiğini, hatta eski Başbakan Schröder’in de ifadesinin alınmasının şart olduğunu belirtiyor.

Bu arada Steinmeier’e kendi partisinden bile eleştiriler gelmeye başlıyor, bugün bir açıklama yapan üst düzey bir Sosyal Demokrat Parti SPD’li, Steinmeier ile ilgili suçlamaların Sosyal Demokratları töhmet altında bıraktığını söyledi. Dışişleri Bakanı Steinmeier’in Federal Maclis Araştırma Komisyonu’na en erken Mart ayında bilgi verebileceği aktarılıyor. Ancak Berlin’deki siyasi gözlemciler, Steinmeier’e yönelik suçlamaların daha da somutlaşması ve belgelenmesi durumunda, bakanın kendiliğinden kamuoyunu bilgilendirmesi gerekeceğini, aksi takdirde istifasının kaçınılmaz bir hale dönüşeceğini vurguluyorlar.

XS
SM
MD
LG