Erişilebilirlik

Hrant Dink Toprağa Verildi


Silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, onbinlerin katıldığı törenlerle İstanbul Balıklı Ermeni mezarlığına defnedildi. Binlerce kişinin “Hepimiz Hrant’ız” pankartlarıyla katıldığı törenler sırasında Dink’in eşi Rakel Dink bir konuşma yaptı. Rakel Dink bir bebekten katil yaratılmasının sorgulanması gerektiğini vurguladı. Meryem Ana Kilisesi’ndeki ayini yöneten Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ise katil zanlısının yakalanmasının memnuniyet verici ancak yeterli olmadığını söyledi. Mesrob II Türkiye’de Ermeni düşmanlığına son verilmesini istedi.

Gazeteci yazar Hrant Dink bugün onbinlerin katılımıyla gerçekleştirilen törenlerle defnedildi.

Binlerce kişi ellerinde “Hepimiz Hrant’ız”, “Hepimiz Ermeniyiz” ve “Katil 301” dövizleriyle önce Agos gazetesi önünde toplandı. Hrant Dink’in eşi Rakel Dink burada kalabalığa “kardeşlerim” diye seslendi ve eşi için “sevgiliye mektup” başlığıyla kaleme aldığı bir konuşma yaptı.

Rakel Dink konuşmasında eşi için “Sevdiklerinden ayrıldın ülkenden ayrılmadın” dedi. Nefretle ve kanı kandan üstün tutarak kardeşliğin olamayacağını söyleyen Rakel Dink, katil zanlısının bir zamanlar bebek olduğunu hatırlattı ve bir bebekten bir katil yaratılmasının sorgulanması gerektiğine işaret etti. Meryem Ana Ermeniler Kilisesi’nde de dini bir tören gerçekleştirildi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II yaptığı konuşmada Dink'in etnik kökenine olduğu kadar vatanına da bağlı olduğunu söyledi. Failin yakalanmasının memnuniyet verici olduğunu ifade eden Mesrob II gerçek azmettiricilerin belirlenmesinin Türkiye’nin barış ve huzuru açısından zorunlu olduğunu söyledi. Patrik, Ermenilerin “Düşman olarak” görülmesine son verilmesi için de gerekli adımların atılması çağrısında bulundu.

Hrant Dink’in cenazesi daha sonra Balıklı Ermeni Mezarlığı’nda annesi ve babasının mezarlarının yanına defnedildi.

Dink’in cenaze töreni siyaset, iş ve sanat dünyasından çok farklı isimleri bir araya getirirken Hükümeti törende Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu temsil etti. Çok sayıda yabancı parlamenterin yanı sıra Türkiye’nin sözde soykırım gerginliği nedeniyle diplomatik ilişkisi olmayan Ermenistan’dan da törene katılım oldu.

Dışişleri Bakanı Gül’ün “acı günümüzde birlikte olalım” diyerek davet ettiği Ermenistan’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı Armen Gregosyan ve Amerika, Almanya , Lübnan gibi farklı ülkelerden gelen Ermeni Diaspora temsilcileri kilisedeki törende hazır bulundu.

Programı nedeniyle cenazeye katılamadığı belirtilen Başbakan Erdoğan’ın, Mesrob II’ye taziye ziyaretinde bulunacağı açıklandı. Hrant Dink’in cinayeti Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de tartışıldı ve partiler adına söz alan milletvekilleri saldırıyı kınadılar.

TBMM'de Irak Oturumu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu ayrıca Irak konusunda gizli oturum için toplandı.

Son dört yılda Irak konulu kapalı oturumların beşincisi düzenlenirken gizlilik kararı nedeniyle milletvekillerinin görüşmeler ile ilgili diğer kapalı oturumlarda olduğu gibi açıklama yapması da yasak.

Genel kurul tutanakları ancak 10 yıl sonra açıklanabiliyor.

XS
SM
MD
LG