Erişilebilirlik

Bush Yeni Irak Stratejisine Destek İstedi


Başkan Bush dün akşam Kongre’nin ortak oturumunda yaptığı 'Birliğin Durumu' konuşmasında, Irak’a ek asker sevk etme planını savunarak, Kongre’nin desteğini istedi. Bush Irak’ta uğranılacak bir yenilginin çok büyük ve acı sonuçlar doğuracağını söyledi.

Ülkenin durumu ve izlenecek politikalar hakkında yapacağı geleneksel konuşma için gittiği Kongre’de, Başkan’ı, Temsilciler Meclisi’nin ilk kadın başkanı Nancy Pelosi takdim etti. Bush konuşmasına son seçimlerde Kongre’nin her iki kanadına hakim olan Demokratlar’ı kutlayarak başladı. Bush “Kongre değişmekle birlikte Amerikan hükümetinin sorumlulukları değişmedi” dedi.

Bush Irak’ta uygulamak istediği yeni strateji için destek isterken şöyle konuştu:

"Komutanlarımızla her türlü seçeneği, her türlü yaklaşımı dikkatle değerlendirdik ve sonunda yeni stratejiyi belirledik. Bu yolu, başarı şansı en yüksek olacağı için seçtik. Bu salonda bulunanların çoğu Amerika’nın Irak’ta başarısızlığa uğramaması gerektiğini biliyor. Başarısızlığın sonuçlarının çok geniş ve acı olacağını anlıyorsunuz."

Bush devamla bu başarısızlığın muhtemel sonuçları hakkında da bir tablo çizdi:

“Amerikan kuvvetleri Bağdat’ta güvenlik sağlanmadan çıkmaya zorlanırsa, Irak hükümeti her türlü aşırılık tarafından çiğnenip geçilecek, İran’ın desteğindeki Şii fanatiklerle, El Kaide ve eski rejimin artıklarının desteğindeki Sünniler arasında savaş çıkacaktır. Bu şiddet tüm ülkeye yayılabilir ve zamanla tüm bölge bu çatışmanın içine sürüklenebilir. Bu da Amerika için bir kabus olur”

Irak’taki kargaşadan düşmanın yararlanıp yeni sığınak, yeni kuvvet ve yeni kaynaklar bularak Amerika’ya zarar vermek için daha da büyük bir kararlılığa sahip olacağını belirten Başkan, “Bu tarihi anda, Amerika için Ortadoğu’da ve Irak’ta başarıya ulaşmaktan daha önemli hiçbir şey yoktur” dedi.

Bush, başkan seçildikten sonra dün ilk kez, her iki kanadına Demokratlar’ın hakim olduğu bir Kongre önünde konuştu. Kasım 2006 seçimlerinde Demokrat Parti, hem Senato hem de Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu kazanmıştı. Ayrıca Başkan’ın Irak’a yeni kuvvet gönderme önerisine sadece Demokratlar değil, kendisinin bağlı olduğu Cumhuriyetçiler de karşı çıkıyor.

CBS televizyonunun yaptırdığı en son kamuoyu yoklaması, Bush’un görevini iyi yaptığına inananların oranının yüzde 28’e düştüğünü gösteriyor. Aynı araştırmaya göre, Amerikalıların üçte ikisi Irak’a ek asker gönderilmesine karşı çıkıyor.

Başkan dün akşam Kongre’nin ortak oturumundaki geleneksel Birliğin Durumu konuşmasında, ülke içi konularda izlenecek politikalara ağırlık verdi.

Başkan Kongre’yi, federal bütçeyi ve vergileri artırmadan harcamaları kontrol altına almaya çağırdı.

Bush, önümüzdeki on yılda Amerika’nın benzin tüketimini yüzde yirmi oranında düşürmesini, bunun için de alternatif enerji kaynaklarına yönelinmesini ve otomobiller için yeni yakıt standartları belirlenmesini istedi. Başkan bu sayede yabancı petrole bağımlılığın azalacağını kaydetti.

Amerika’nın sınırlarının kaçak göçmenlere karşı daha iyi korunacağını da bildiren Bush, kapsamlı bir göçmenlik reformu çağrısında bulundu.

Daha büyük bir kitlenin sağlık sigortasına kavuşmasını isteyen Bush bunun için halkına sağlık sigortası sağlayan eyaletlere federal bütçeden yardım yapılacağını belirtti ve sağlık harcamaları için halka vergi indirimi vaat etti.

Demokratlar: 'Bush Askerlerimizi Geri Getirsin'

Demokrat Parti, Başkan Bush’tan Irak politikasını değiştirerek, Amerikan askerlerini hızla geri getirmesini istedi.

Bush’un konuşmasına muhalefet adına Demokrat Partili Senatör ve eski asker Jim Webb yanıt verdi.

Webb Başkan’ın, Amerika’yı ‘sorumsuzca’ Irak savaşına soktuğunu ve savaşın maliyetinin gittikçe arttığını söyledi.

Amerikan halkı ve ordusunun büyük çoğunluğunun Irak savaşına artık destek vermediğini kaydeden Senatör Webb, Başkan’ın bölgesel diplomasiye daha fazla ağırlık vermesi durumunda, Demokratların da kendisini destekleyeceğini sözlerine ekledi.
XS
SM
MD
LG