Erişilebilirlik

Almanya'da Türkiye Tartışması


Türkiye’nin olası Avrupa Birliği üyeliği Almanya’nın sürekli gündeminde. Çünkü Federal Koalisyon hükümet ortakları arasında bu kunuda ciddi görüş ayrılıkları var. Tartışmalar Almanya’nın dönem başkanlığıyla yeniden alevlendi ve Almanya Türkiye’ye Güney Kıbrıs’a limanlarını açması yolunda baskı uygulayacak mı sorusunu da gündeme getirdi. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD Genel Başkanı Kurt Beck, Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı.

Schröder sonrası Alman sosyaldemokratlarının liderliğini üstlenen Kurt Beck oldum olası, Türkiye ve Almanya’daki Türkler yanlısı siyasetleriyle tanınıyor. Yaklaşık 30 yıldır aktif politika yapan ve Almanya’nın en zengin eyaletlerinden Rheinland-Pfalz’da da Eyalet Başbakanı olan Beck, Türkiye- AB sürecini de yakından takip ediyor. SPD Genel Başkanı, Almanya’nın AB dönem başkanlığında, son yıllarda Alman hükümetlerince Türkiye konusunda izlenen politikalara sadık kalınacağını ve özellikle kendi partisinin hükümette bulunmasının bunun garantörü olduğunu söylüyor.

Beck şöyle konuştu: “Almanya’nın AB dönem başkanlığı sırasında şu ana dek izelenen Türkiye AB politikasına sadık kalınmalıdır ve bunu zaten yapıyoruz. İzlediğimiz söz konusu bu yol ise, Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin ilerleme kaydetmesine destek olmaktır. Büyük koalisyon partileri SPD ve CDU arasında Türkiye’nin AB üyeliği konusunda sorun yaşayacağımıza inanmıyorum. Çünkü Gerhard Schröder döneminde yapılan Türkiye’nin AB üyeliği politikasının devam etmesi yönünde bir koalisyon anlaşması yaptık. Ve bu anlaşma halen geçerliliğini koruyor.”

Beck, Büyük Koalisyon olarak tanımlanan Federal Hükümet’de, ortakları Birlik Partileri ile aralarında bu konuda farklı görüşler olduğunu kabul ediyor. Bilindiği gibi, Başbakan Merkel ve Birlik Partileri Türkiye’ye tam üyelik yerine imtıyazlı ortaklık verilmesinden yana. İki tarafın imzaladığı koalisyon anlaşmasında Tükiye konusuna açıklık getirildiğini ifade eden Beck, Schröder hükümeti döneminde yürütülen Türkiye - AB siyasetinin devam etmesi yönünde bağlayıcı bir karar olduğunu hatırlatıyor ve yapılan açıklamalara değil, mevzuata bakın diyor. Bununla birlikte Kıbrıs konusunun AB sürecinde Türkiye’nin önünde engel teşkil etmemesini temenni eden Beck, AB’nin bu konuda beklentileri olduğunu vurguluyor.

Beck şöyle diyor: “Bence önemli olan adım adım AB temel yapısının benimsenmesi için çaba sarfetmektir. Zira AB içinde iki ülkenin boykot uygulaması asla söz konusu olamaz. Çünkü herşeyden önce AB içinde bölünmüş iki ayrı ülke mümkün olamaz. Açık bir pazar ve limanların boykotu bu ikisi bir biriyle kattiyen örtüşmüyor ve kabul edilemez bir durumdur. Bu alanda Kıbrıs’a olduğu kadar, Yunanistan’a da yükümlülükler düştüğünü biliyorum.”

SPD Genel Başkanı Beck, Kıbrıs konusunda, kendi sözleri ile Almanya’ya , ‘vicdanlı, açık ve yapıcı bir AB dönem başkanlığı’ diliyor ve kendi partisi üyesi olan Dışişleri bakanı Steinmeier’in Kıbrıs konusunda somut bir çözüme ulaşılması için yoğun çaba sarfetmesini gerektiğini belirtiyor. Kıbrıs konusunun koalisyon ortakları arasında, görüş ayrılığını daha da ateşleyecek bir boyuta neden olup olmayacağına ise şu yanıtı veriyor.

Beck şöyle konuştu: “Başbakan Angela Merkel’in yoruma açık olan açıklamaları üzerine başbakanla ve dışişleri bakanı Frank- Walter Steinmeier ile ayrı ayrı konuştum. Ben bu konuda yeniden ortak bir yönlenme olduştuğu inancındayım. Ve sanıyorum bu çizgi kabul edilebilir bir hale dönüştü.”

Türkiye açısından da en sağlıklının limanlar konusunda daha esnek davranmak olduğunu kaydeden Beck, bununla Türkiye’nin dış dünyaya olumlu bir sinyal vereceğini vurguyor.


XS
SM
MD
LG