Erişilebilirlik

Londra'da İran Toplantısı


İran’a karşı yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlanması konusunda anlaşma sağlandığı bildiriliyor.

Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya’nın temsilcileri , İran’a karşı bundan sonra atılacak adımları görüşmek üzere bugün Londra’da bir araya geldi.

Amerika, İran’a karşı nükleer programı nedeniyle uygulanacak yaptırımların adım adım güçlendirilmesini istiyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, yeni Güvenlik Konseyi karar tasarısının, İran üzerinde baskıyı kademeli olarak arttıracağını umduğunu açıkladı.

İran, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 21 Şubat'a kadar tanıdığı süre sonunda uranyum zenginleştirme programını durdurmamıştı.

Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov, İran’a karşı askeri müdahale seçeneğinden söz etmenin “kaygı verici” olduğunu söyledi.

Ayrıntıları Londra muhabirimiz Mevlüt Katık bildiriyor.

Uranyum zenginleştirme programına son vermesi için Birleşmiş Milletler’ce İran’a tanınan iki aylık sürenin dolması üzerine, altı ülke temsilcileri Tahran’a karşı bundan sonra uygulanacak politikaların belirlenmesi amacıyla Londra’da biraraya geldi. BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ile Almanya’nın katıldığı görüşmelerde Amerika’yı Dışişleri Bakan yardımcısı Nicholas Burns temsil ediyor.

Amerika, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya’dan temsilciler, Londra’da, Tahran’ın kendine tanınan 60 günlük sürede uranyum zenginleştirmesine son vermemesi ve nükleer programına devam etme kararında olduğunu açıklamasına ardından İran’a karşı alınabilecek yeni ambargo önlemlerini görüşecekler. Alınabilecek önlemler arasında, İran’a karşı daha sert bir ambargo uygulanması konusunda yeni bir Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlanması ve İran’ın nükleer program çalışmalarında yer alan kişilere uluslararası seyahat ambargosu uygulanması da bulunuyor.

Amerika’nın, müttefiklerinden, bu ülkelerin İran’a yönelik ikili ilişkilerinde baskı ve ambargo uygulanmasını isteyebileceği belirtiliyor. Bunun ise, İran dışişleri bakanının bu yakınlarda ziyaret ettiği Türkiye’nin Tahran ile ilişkilerine yansıması mümkün olabilecek. Avrupalı müttefiklerin İran’a ihracat kredileri ve özellikle Rusya’nın İran’a silah satışlarının da Londra görüşmelerinde ele alınması bekleniliyor.

Londra’daki kaynaklar bununla birlikte Londra görüşmelerinde kademeli bir müeyyide uygulanması politikası kararı alınabileceğini ve amacın Tahran’ı yeniden görüşme masasına oturtmak olduğunu belirtiyorlar.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, hafta sonu, İran’ın nükleer programından vazgeçmesi halinde Washington’un Tahran ile doğrudan diplomatik görüşmelere başlamaya hazır olduğunu söylemişti.

XS
SM
MD
LG