USA Today, Amerika’nın artık Irak’tan çekilme konusunu gündemine alması gerektiğini yazıyor. Ancak gazete, bu çekilmenin Amerika’nın çıkarlarına en uygun biçimde ve zamanda yapılması gerektiğinin de altını çiziyor.
"Irak’taki asker sayısının artırılmasının ardından, bir sonraki aşamanın şimdiden planlanması Amerika’nın Irak’tan olayların akışına göre değil de kendi belirlediği koşullarla çekilmesini sağlayacaktır. Başkan Bush, Amerika’nın Irak’taki varlığının sonsuza kadar sürmeyeceğini ve koşulsuz olmadığını söylemişti. Ancak, bu sözlerinin tam tersi bir tavır izledi. Kongrenin yapması gereken şey, Bush’u Irak’tan derhal çekilmeye zorlamak değil, Bush’un bu sözlerinin altını dolduracak adımlar atmaktır."
Washington Post, Kongrede Demokratların çoğunluğu ele geçirmesinin ardından başkan Bush’un geçmişte izlediği tek yanlı politikalardan bir ölçüde vazgeçtiğini yazıyor. Gazete, Kongre ile Beyaz Saray’ın uyumlu çalışması durumunda kaçak göçmenler sorununa da makul bir çözüm bulunabileceğini savunuyor.
"Amerika-Meksika ilişkileri büyük bir önem taşıyor. İki ülke ilişkilerinde hiçbir konu makul ve insani bir göç reformundan daha önemli değil. Göç reformu iç politika açısından da büyük önem taşıyor. Bush bu konuda neler yapılması gerektiğinin farkında. Kaçak göçmenlere vatandaşlık yolunun açılması, bundan sonrası için göçmenlere yasal bir yol sunulması ve yasaların gerçekten uygulanması gerekiyor. Ancak bütün bunların farkında olmak yetmiyor. Demokratların makul bir tasarıyı yasalaştırmasına olanak sağlayacak sayıda Cumhuriyetçiyi ikna etmek için Bush’un ciddi bir liderlik göstermesi gerekiyor."
Los Angeles Times ise Başkan Bush’un Brezilya’daki temasları sırasında tarımda uygulanan korumacı politikaların gündeme geleceğini belirtiyor. Gazete, özellikle etanol üreticilerini korumaya yönelik önlemlerin Brezilya’da büyük tepkilere yol açtığını hatırlatıyor.
"Brezilya şekerinden üretilen etanol, Amerikan mısırından üretilen etanole kıyasla hem daha ucuz hem de daha verimli. Ancak, Amerikalı mısır ve etanol üreticilerini korumak için Brezilya ürünlerine aşırı ölçüde gümrük vergisi uyguluyoruz. Bu politika ise Amerika’ya her açıdan zarar veriyor. Tüketiciler bütün mısır ürünlerini daha pahalıya satın alıyor, kirliliğe yol açan fosil yakıtlardan kurtulma yönündeki uzun vadeli çalışmalar sekteye uğruyor ve Amerika’nın Latin Amerika’yla ilişkileri zarar görüyor."
Christian Science Monitor küresel ısınmaya neden olan karbon gazlarının atmosfere salınmasında en büyük sorumluluğun Amerika ile Çin’e ait olduğunu hatırlatıyor. Gazete, Çinli yetkililerin artık bu konuda daha hassas davranacakları yönünde yaptıkları açıklamaları küresel ısınmayla mücadelede önemli bir adım olarak yorumluyor.
"Eski Kızıl Çin, elbette ki kısa bir süre içinde yeşil bir Çin’e dönüşmeyecek. Çevre korumayla ilgili yasal düzenlemeler çok muğlak ve bu yasaların bile uygulanmasında ciddi boşluklar var. Hem Amerika’da hem de Çin’de küresel ısınmaya karşı kamuoyunda ciddi bir bilinçlenme yaşanıyor. İki ülke arasında küresel ısınmaya çözüm bulmaya yönelik işbirliği de giderek artıyor. En büyük karbondioksit üreticileri olarak Amerika ile Çin’in küresel ısınmayla mücadelede başı çekmesi gerekiyor."