Erişilebilirlik

Blair Türkiye'deki Gelişmeleri Yorumladı


Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Tony Blair'in Türkiye'nin demokratik geleceğinden emin olduğu belirtildi.

Açıklamaya göre Başbakan Blair, “Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusundaki endişelere rağmen Türkiye'nin 'kilit bir ortak' olarak hayati bir rol oynamaya devam edeceğine” inanıyor.

Blair açıklamasında Başbakan Erdoğan'ı geçen Aralık ayında ziyaret ettiği zaman da gördüğü gibi, Türkiye'nin güçlü bir demokrasi olduğunu vurguladı. Tony Blair, “siyasi süreç içinde yer alan herkesin Türkiye’nin yerleşik demokratik prensipleri ve anayasası uyarınca hareket edeceğine” inandığını belirterek demokratik bir ortak olan Türkiye'ye güveninin tam olduğunu bildirdi.

İngiltere Başbakanlık sitesinde yer alan haberde, Türkiye'de geçen Pazar günü yüzbinlerce kişinin laikliğe destek amacıyla yaptığı gösteriye de değinildi.

İngiltere'de yayınlanan Financial Times gazetesi ise, Başbakanlıktan yapılan açıklamanın “olağan dışı” olduğunu vurguladı. Gazete, Başbakan Blair'in açıklamasını “yakın bir müttefikin içişlerine görülmedik bir müdahale” olarak niteledi. Financial Times, “İngiltere Başbakanı Tony Blair, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkenin demokratik anayasasına uymasını isteyerek, Türkiye'nin iç siyasi krizine müdahalede bulundu,” ifadesini kullandı. Gazete, Blair'in Başbakan Erdoğan'la yakın bağlar kurduğunu ve son olarak Ankara'dan İran’ın esir aldığı İngiliz askerlerin salıverilmesi konusunda Tahran'a baskı yapmasını istediğini hatırlattı. Financial Times, Blair'in Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinin güçlü bir savunucusu olduğunu da belirtti. Gazete, “Blair'in müdahalesi Başbakan Erdoğan'a duyduğu güvenin kanıtıdır” yorumunda bulundu

XS
SM
MD
LG