Erişilebilirlik

Erken Seçim Tarihi Kesinleşti


TBMM genel kurulunda yapılan oylamada erken seçimlerin 22 Temmuz’da yapılması yönünde karar alındı. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), erken seçim için 22 Temmuz'un uygun olmadığı, seçimin Haziran ya da Eylül başında yapılması gerektiği görüşünü dile getirdi Başbakan Tayyip Erdoğan ise daha önce de tatil döneminde seçim yapıldığını belirterek, CHP'nin önerisinin 'oyalama'ya dönük olduğunu söyledi.

TBMM Genel Kurulu, bugün saat 11.00'de Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında toplandı. Oturumda, AK Parti'nin, genel seçimin 22 Temmuzda yapılmasına ilişkin önergesi ile bu seçimde milletvekili seçilme yaşının 25 yaş olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması konusundaki Anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasının 6 Mayıs Pazar günü yapılmasına ilişkin grup önerisi görüşülmeye başlandı. Kurulda CHP adına söz alan Haluk Koç, seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına karşı çıktıklarını açıkladı. Koç itiraz gerekçelerini anlatırken, erken seçim istediklerini ancak bunun daha uygun bir tarihte olmasından yana olduklarını dile getirdi. Koç, Temmuz'un tatil ayı olduğunu belirtirken, Temmuz'da seçim yapmanın halkı zorlamak olacağını kaydetti. Koç'un konuşmasını Başbakan Tayyip Erdoğan eleştirdi. Erdoğan, Türkiye'de daha önce de tatil dönemlerinde seçim yapıldığını belirtirken, CHP'nin 'yanılgı' içinde olduğunu öne sürdü. Erdoğan, Türkiye'de en uygun tarihte seçim yapılacağını, buna da YSK'nın karar vereceğini dile getirdi.

TBMM Danışma Kurulu'nda, Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur oylaması ve seçim tarihiyle ilgili önergenin bugün görüşülmesi konusunda uzlaşma sağlanamadı. CHP ve Anavatan Partisi grup başkanvekilleri, 25 yaşla ilgili Anayasa değişiklik teklifinin görüşülmesini kabul ederken, diğer önerilere karşı çıkması üzerine uzlaşma sağlanamadı.

AK Parti, seçimin 24 Haziran'da yapılması için dün teklif vermiş ancak YSK, 22 Temmuz olarak görüş bildirmişti. YSK Başkanı Muammer Aydın, Meclis Anayasa Komisyonu'na verdiği bilgide, 22 Temmuz'da seçim yapılabilmesi için, seçim takviminin 4 Mayıs'ta başlamasının planlandığını söylemişti. Bu takvime göre, milletvekili adayı olmak isteyen memurların da 5 Mayıs Cumartesi günü saat 17.00'ye kadar istifa etmesi gerekiyor. Meclis Anayasa Komisyonu da, Yüksek Seçim Kurulu'nun görüşüne uyarak, seçim tarihini 22 Temmuz Pazar günü olarak benimsemişti.

XS
SM
MD
LG