Washington Post zor günler geçiren Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in muhaliflerini bastırmak için zor kullanmasını eleştiriyor. Pakistan’da Batı karşıtı İslamcı örgütlerin giderek güç kazandığına dikkat çeken gazete, Müşerref’e laik muhalefetle uzlaşma çağrısında bulunuyor:
"Laik demokratlarla kurulacak bir ittifak, General Müşerref’e iktidarını sürdürmek ve El Kaide ile Taliban’a karşı daha etkin önlemler almak için ihtiyaç duyduğu siyasi desteği sağlayabilir. Ancak Müşerref, bu seçeneğe sıcak bakmıyor. Eğer Müşerref, polis ve askerin arkasına saklanıp laik demokratlara sırtını dönerse, Pakistan’da yıllardır korkulan bir kabusun gerçeğe dönüşmesinin de yolunu açmış olur."
USA Today Anma Günü nedeniyle Irak savaşındaki kayıpları gündeme getiriyor. Irak’ta şu ana kadar 3430 askerin öldüğünü, 25 bini aşkın askerin yaralandığını hatırlatan gazete, Irak’ta görev yapan her beş askerden birinin de ruhsal sorunlar yaşadığını vurguluyor:
"Yönetimin önceki savaşlarda yaptığı gibi, bu kez neden Amerikan halkından Irak’ta daha fazla fedakarlık üstlenmesini istememiş olmasını sorgulamak yanlış olmaz. Savaşa böylesine hazırlıksız girilmesi ve savaşın kötü yönetilmesi, askerlerin üzerindeki yükü daha da artırmış durumda. Ancak bütün bunlar, şu anda tartışılmamalı. Bu Anma Günü’nde, Washington’da siyasi tartışmaların gölgesi altında, Afganistan ve Irak savaşları sürerken, yapılan bu fedakarlıklar karşısında, bütün ulus olarak minnettarlığımızı göstermeliyiz."
Los Angeles Times ise Anma Günü ile birlikte yaz tatili sezonunun başladığını belirtiyor. Benzin fiyatlarının yüksekliği konusundaki şikayetlerin yine gündeme geleceğini kaydeden gazete, bu konuda petrol şirketlerini suçlamanın yanlış olduğunu savunuyor. Yapılan yorumda, tüketicilerin daha bilinçli davranması öneriliyor:
"Benzin fiyatlarını düşürmenin yollarından biri de, daha az araba kullanmak ve yakıt verimliliği yüksek arabalarla seyahat etmektir. Ayrıca, yönetimin yabancı petrole bağımlılığı ve karbon gazı emisyonunu azaltma çabaları da benzin fiyatlarını artıran etkenler arasında yer alıyor. Yüksek benzin fiyatları, Amerika’nın enerji politikasında değişikliğe gitmesi gerektiğinin bir işareti olarak görülmeli. Piyasa koşulları da bunu zorluyor. Kısa vadede acı bir fatura ödetse de, bu aslında o kadar da kötü bir şey değil."
Christian Science Monitor’da İsrail, Amerika ve Mısır’ın Filistin’de Hamas’a karşı El Fetih örgütüne destek verdiği yönündeki bir haber dikkat çekiyor. Haberde, Amerika’nın El Fetih milislerinin eğitimine katkı verdiği, İsrail’in de El Fetih’e silah aktarılmasına göz yumduğu kaydediliyor:
"Bütün bu çabaların başarılı olup olmayacağı belirsiz. Uzmanlar, bu çabaların Filistin’deki iç çatışmayı daha da tırmandıracağı ve Filistin yönetiminin İsrail’le barış yapma ihtimalini azaltabileceği uyarısında bulunuyor. Amerika’nın Hamas’la iktidar mücadelesinde, El Fetih’e yardım ettiği izlenimi, bir şiddet döngüsüne yol açabilir."