Erişilebilirlik

ABD'de Turistlere Vize Kolaylığı


Amerika’da yabancı turist sayısının azalması kaygı veriyor. Turizm şirketlerinin yetkilileri, Kongre’ye, yabancı turistler için vize işlemlerinin kolaylaştırılması çağrısında bulundu.

Ticaret Bakanlığı’na göre, Amerika’ya gelen İngiliz, Japon, Alman, Fransız ve Brezilyalı turist sayısı, 2005 yılında 2000 yılına kıyasla 2 milyon azaldı. Seyahat Sektörü Derneği’nin yayınladığı raporda, 2005 yılında yaşanan düşüşün 43 milyar dolarlık turizm geliri kaybına yol açtığı bildiriliyor.

İşadamlarından oluşan bir grup, Amerika’nın misafirperverlik eşiğini yükseltmesini istiyor. Amerika’yı Keşfet Ortaklığı adlı grup, Kongre’ye Amerikan turizmini hareketlendirmeyi amaçlayan bir dizi öneri sundu.

Önerilerden biri, Amerika’ya girişte vize alması gerekmeyen 27 ülke vatandaşlarından 10’ar dolar harç alınmasını öngörüyor. Yetkililer bu şekilde yılda yaklaşık 200 milyon dolar gelir elde etmeyi ve bu gelirle artan sınır güvenliği ve turizm reklam masraflarını karşılamayı hedefliyor.

Amerika’yı Keşfet Ortaklığı adlı grubun danışmanlığını yapan İç Güvenlik eski Bakanı Tom Ridge konuyla ilgili olarak şöyle konuştu:

"Dünya ülkeleriyle olan bağlantımız onların bize ulaşabilme kolaylığına bağlı. Eğer bu kolaylığı arttırabilirsek, güvenliğimizi tehlikeye atmadan turizmi canlandırabilirsek aslında güvenliğimizi de arttırmış oluruz."

Tom Ridge’in danışmanı olduğu grup tarafından yapılan bir kamuoyu araştırmasında yabancı turistlere Amerika’nın vize politikasıyla ilgili görüşleri sorulmuş. Araştırmaya katılanların yarısından fazlası Amerika’nın dünyanın en kötü vize sistemine sahip olduğunu savunuyor. Ankete katılanların yüzde 66’sı küçük hatalar yüzünden saatlerce gözaltına alınmaktan korktuklarını belirtiyor. Ridge vize gerektiren ülke vatandaşlarına vize işlemlerinde çabukluk sağlanmasının olumlu bir adım olacağına inanıyor:

"Eğer turistlere vize işlemlerinin 30 gün süreceğini söyleyebilirsek, 30 gün içinde işlemlerinin tamamlanacağı garantisi verirsek durum daha değişik olur. Bu daha az mülakat yapılması demek değil, daha hızlı mülakat yapmak anlamına geliyor."

İç Güvenlik eski bakanı Ridge vizesiz gelen yabancıların 10 dolar harç ödemesini öngören uygulamanın da adil bir yöntem olduğunu, bir çok ülkenin turistlere giriş ve çıkışta bu yola başvurduğunu da belirtti.

XS
SM
MD
LG