Erişilebilirlik

'Sınırötesi Operasyon Çare Değil'


Amerika Dışişleri Bakanlığı, kuzey Irak’a sınır ötesinde operasyon yapılması fikrine sıcak bakmadığını tekrarladı. Basın toplantısında Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünden, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın açıklamalarını değerlendirmesi istendi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Türkiye’nin kaygılarını anladıklarını; Türk Silahlı Kuvvetlerinin Türk halkını terör saldırılarına karşı koruma sorumluluğu olduğunu; PKK’nın bir terör örgütü olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, “Türkiye’nin Irak’a geniş kapsamlı bir kara harekatı düzenlemesinin çare olacağını düşünmüyoruz” şeklinde konuştu.

McCormack, çözümün Türkiye’yle Irak arasında işbirliği sağlanmasından geçtiğini belirtti. Sözcü, PKK’yla Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston’ın hala görevde olduğunu, Amerika’nın Ankara ve Bağdat Büyükelçilerinin de bu konuyla yakından ilgilendiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın PKK’nın diğer ülkelerden destek aldığı yönündeki sözleri hatırlatılması üzerine, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, "PKK’nın hayatta kalabilmek için silahları ve parayı nereden bulduğunu şu anda söyleyemem - bilemiyorum. Ama bu konuda elimizde bir bilgi varsa, sizlere iletirim” diye konuştu.

Büyükanıt: Operasyon Gerekli

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, düzenlediği basın toplantısında kuzey Irak’a sınırötesi operasyon yapılmasında ısrarlı olduklarını belirtti ve siyasi direktif beklediğini kaydetti. Büyükanıt, "PKK’yı bitiririz diyemeyiz ama darbe vurulur ” dedi.

Büyükanıt, Türkiye’nin müttefikleri arasında PKK’ya doğrudan ya da dolaylı destek verenler olduğunu da belirtti ve PKK’ya dış desteğin kesilmesi konusu üzerinde dikkatlice durulmasını istedi.

XS
SM
MD
LG