Erişilebilirlik

Hedefte DTP Var


Türkiye’de seçimlere iki gün kala siyasi parti liderleri ‘tek başına iktidar’ olmak için kıyasıya yarışıyor. Tek başına iktidar olmaması durumunda siyasetten çekileceğini açıklayarak CHP ile MHP’yi hedef alan AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, bu kez meclise girmelerine kesin gözüyle bakılan DTP’nin desteklediği bağımsızlara yüklendi. Erdoğan, MHP ile bağımsızları ‘iki ayrı ucun’ temsilcileri olarak niteledi ve bu iki siyasi hareketin meclise girmelerinden endişe duyduğunu açıkladı.

Seçim için geri sayımın sürdüğü Türkiye’de, kamuoyu anketlerinde birinci parti olarak gösterilen AKP’nin Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, siyasi tartışmaların gündemini belirlemesi ile dikkat çekiyor. Erdoğan, kamuoyu anketlerinde yoğun halk desteğini arkasına aldıkları belirtilen bağımsız adayları hedef almakta da gecikmedi. Erdoğan Bayburt mitinginde, bağımsız adayların Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından desteklediğini hatırlatarak, DTP ile MHP arasındaki gerginliğe dikkat çekti. Erdoğan, bağımsızların meclise girmesine ‘ihtimal’ verirken, MHP’nin de meclise girmesi durumunda bu iki grubun büyük çatışma yaratacağını “Biz bunların vuruşmalarıyla mı uğraşacağız” sorusuyla dile getirdi. Burada en dikkat çekici nokta, Erdoğan’ın bu soruyu “MHP’li kardeşlerim” diye seslendiği MHP destekçilerine yöneltmesi oldu. Erdoğan, MHP destekçilerinin bu durumu düşünerek oylarını AKP’ye yönlendirmelerini istedi.

CHP lideri Deniz Baykal’ın da tıpkı Erdoğan gibi DTP’yi hedef alması dikkat çekti. Baykal, DTP’nin terör örgütü PKK ile bağlantısının kesin olduğunu öne sürerken, “Arka cebinde silah olan kişilerle uzlaşma sağlanamaz” çıkışını yaptı. DTP’nin, seçime parti olarak giremeye cesaret edemeğini söyleyen Baykal, DTP’nin desteklediği bağımsız adayların halktan oy alamayacağını belirterek, oyları kendi partisine çekmeye çalıştı. Baykal, 23 Temmuz sabahı yapacakları ilk işin de dokunulmazlıkların kaldırılması için harekete geçmek olacağını da söyledi.

Eleştirilerin hedefindeki DTP ise yaptığı yazılı açıklamada, PKK’yı reddetmemeleri durumunda kendilerine randevu vermeyeceğini söyleyen Erdoğan’a yanıt verdi. Seçimlerden sonra Erdoğan’ın büyük olasılıkla DTP’den randevu isteyeceğinin belirtildiği açıklamada, DTP’nin PKK’yı ‘arka bahçe’ olarak görmediğine de dikkat çekildi. Açıklamada, DTP’nin bu tür bir yaklaşımdan uzak olduğunun altı çizildi.

XS
SM
MD
LG