Erişilebilirlik

Hükümeti Kurma Görevi Erdoğan'ın


22 Temmuz seçiminden sonra da ‘tek başına iktidar’ şansını yakalayan AK Parti’nin, yeni hükümeti kurması için ilk adım atıldı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet sezer, Çankaya Köşkü'nde kabul ettiği Başbakan ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin 60'ıncı hükümetini kurmakla görevlendirdi.

Recep Tayyip Erdoğan’ın, görevi aldıktan sonra yeni hükümeti kurmak için 45 gün süresi bulunuyor. Ancak, Erdoğan’ın daha kısa bir süre içinde yeni hükümet listesi ile birlikte Sezer’i yeniden ziyaret etmesi bekleniyor. Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın Türk siyasi tarihindeki teamüllere uygun olarak görevi aldıktan sonraki 15 gün içinde yeni hükümet listesini Sezer’e sunacağı hesaplanıyor.

Ankara’da, Erdoğan’ın nasıl bir bakanlar listesi oluşturacağı kadar, meclisteki yemin töreninin ardından başlayan Meclis başkanlığı ve Cumhurbaşkanı seçimini nasıl yöneteceği en büyük merak konusu.

22 Temmuz seçimi öncesinde AK Parti’nin cumhurbaşkanı adayı olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yeni dönemdeki adaylığı konusunda ‘net’ açıklama yapmayı tercih etmiyor. Meclis başkanlığı için seçim yapıldıktan sonra Başbakan Erdoğan’ın, yeni Cumhurbaşkanı adayını da açıklayacağı ve ona göre oluşacak yeni hükümet listesi ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

Maliki Ankara’ya Gidiyor

İç siyasetteki hareketliliğin dinmediği Ankara’nın bu hafta önemli bir konuğu da var. Irak Başbakanı Nuri El-Maliki, Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak yarın Ankara’da olacak. 8 Ağustos’ta Ankara’dan ayrılıp Tahran’a gidecek olan Maliki ile yapılacak görüşmelerde, PKK ile mücadelenin ana gündem maddesi olacağı bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Maliki ziyareti için ‘özel’ hazırlıkların yapıldığını belirtirken, Ankara’nın bu ziyaretten beklentilerini PKK’nın elebaşlarından Rıza Altun’un ‘acilen’ iadesinin sağlanması ve Irak’ın kuzeyindeki PKK varlığına Kürt grupların desteğinin ‘gözle görülür’ şekilde kesilmesi olarak özetliyor.

XS
SM
MD
LG