Erişilebilirlik

Ankara'da Yoğun Siyasi Hareketlilik


AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 60. hükümetini kurma görevini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den aldı. Erdoğan, hükümetin kuruluşunun anayasal takvim içinde gerçekleşeceğini söyledi. Ankara’da hem meclis başkanlığı hem de cumhurbaşkanlığı seçimi için yaşanan siyasi hareketlilik iyice hızlandı.

Cumhurbaşkanı Sezer’le yaptığı 15 dakikalık görüşmenin ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Erdoğan’ın, meclis başkanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimi ve hükümeti kurma çalışmalarının iç içe geçtiğini ifade etmesi dikkat çekti.

Erdoğan, her bir süreç için anayasal bir takvim bulunduğuna işaret ederek, çalışmalarında bu takvimi esas alacaklarını kaydetti. Erdoğan nasıl bir bakanlar kurulu oluşturacağı konusunda net açıklamalar yapmaktan kaçınırken, yeni kabinenin Türkiye’nin sorunlarına etkin çözüm getirecek güce sahip olacağını anlattı.

Erdoğan’ın hükümeti kurma sürecinde de muhalefet liderleriyle temas halinde olacağını ifade etmesi AK Parti’nin yeni dönemde ‘uzlaşmacı’ kimliğinin öne çıkacağının işareti olarak algılandı.

Seçim Kulisleri

Erdoğan’ın hükümet kurma görevini almasıyla birlikte siyaset kulislerinde meclis başkanlığı ve cumurbaşkanlığı seçimi için yoğun bir hareketlilik de başlamış oldu. AK Parti, Perşembe günü üç tur oylama yapıp meclis başkanını ‘acilen’ seçmeyi planlıyor. Siyasi kulislere yansıyan bilgilere göre AK Parti, meclis başkanlık divanını oluşturup, cumhurbaşkanı seçimi sürecini de başlatmayı ve mümkünse yeni hükümeti de yeni cumhurbaşkanına onaylatmayı tasarlıyor. Başbakan Erdoğan, bu amaçla öncelikle cumhurbaşkanı ve meclis başkanı adaylarının teke indirilmesi için partisinin Merkez Yönetim Kurulu'nu topladı.

Erdoğan’ın, Çarşamba günü de meclis grubunu toplayıp adaylarını burada ilan etmesi bekleniyor. Bu planın işlemesinin önündeki tek engel ise muhalefetin meclis başkanlık divanına önereceği isimleri belirlemede ağır davranması ve isimleri geç bildirmesi.

Muhalefet, eğer AK Parti’nin planına uygun davranış gösterip adaylarını Perşembe günü belirlerse gelecek hafta başında cumhurbaşkanlığı seçim süreci ilan edilecek. 10 günlük aday belirleme döneminin hemen ardından cumhurbaşkanı seçimi turlarına geçilecek ve cumhurbaşkanı en geç 3. turda seçilebilecek. Bu durumda Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı Ağustos ayı bitmeden seçilebilecek.

Öte yandan, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği paketinin 21 Ekim’de yapılacak referandumunun iptal edilip edilmeyeceği konusunda ise AK Parti’de henüz net bir görüş bulunmuyor. Bunun için mecliste, yeni bir anayasa değişikliğine gidilmesi, değişikliği cumhurbaşkanının onaylaması yeterli olacak.

Siyasi gözlemcilere göre AK Parti’nin muhalefetle işbirliği yapıp, bu yolda adım atması olanaklı. AK Parti de, Ertuğrul Günay başta olmak üzere bir grup, referandumun iptal edilmesini, cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin düzenlemenin, cumhurbaşkanının yetkileriyle birlikte ele alınıp büyük anayasa değişikliğiz paketine aktarılmasını savunuyor. AK Parti’nin kimi yöneticileri ise öncelikle bu paketin referanduma sunulmasını, diğer değişiklik önerilerinin zamana yayılmasını istiyor. Bu konu da Eylül başında aydınlığa kavuşmuş olacak.

XS
SM
MD
LG