Erişilebilirlik

Afganistan-Pakistan Görüşmeleri Sürüyor


Pakistan ve Afganistan’dan 600 delege, ikili ilişkileri geliştirmeyi ve sınır güvenliğini arttırmayı amaçlayan Kabil barış görüşmelerine bugün de devam etti.

Dört gün sürecek konferansın üçüncü günü de çok sıkı güvenlik önlemleri altında yapıldı. Binlerce asker Taleban’ın toplantıyı engellemeye çalışacağı kaygıları yüzünden Kabil sokaklarında devriye geziyor. Afgan halkının büyük bölümü konferansın iki ülkede de büyük kayıplara yol açan şiddeti azaltacağını umuyor.

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in yarın toplantının kapanış oturumuna katılması bekleniyor. Önümüzdeki aylarda Pakistan’da ikinci bir konferans yapılması planlanıyor.

Afghanistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, konferansın başında, Pakistan’la Afganistan işbirliği yaptığı takdirde terörizmin birkaç gün içinde ortadan kaldırılabileceğini söyledi.
Pervez Müşerref hafta başında ülke içi sorunlarla ilgilenmek zorunda olduğunu öne sürerek açılış oturumuna katılmaktan vazgeçmişti Konferansa Müşerref’in yerine Pakistan Başbakanı Şevket Aziz katılıyor. Aziz Afganistan’daki tarafların hala anlaşamadığını, bu yüzden Kabil’in sorunlarından başka ülkeleri sorumlu tutamayacağını söyledi.

Pakistan'ın sık sık şiddet olaylarına sahne olan Kuzeybatı Sınır Eyaleti Valisi Ali Muhammad Jan Aurkzai, yasadışı Taleban konferansa davet edilmediği sürece hiçbir ilerleme sağlanamayacağını öne sürdü.

XS
SM
MD
LG