Erişilebilirlik

Ankara'da Gözler ABD Kongresi'nde


Ankara, Amerikan Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda Çarşamba günü oya sunulacak Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı konusunda, Washington’dan gelecek haberleri bekliyor. Washington’a giden 6 milletvekilinden oluşan Türk heyeti, tasarının geçmemesi için Amerikalı siyasiler ve bürokratlarla görüşmelere başlıyor. TBMM Başkanı Köksal Toptan da Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye bir mektup göndererek, tasarının kabulünün Türk-Amerikan ilişkilerine onarılması güç zararlar vereceğini dile getirdi.

'Stratejik ortaklığa’ dayalı Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zararları Washington’ın gündeminden düşürmek istemeyen Ankara, tasarının kabulünü önlemek için Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ‘tepki hareketi’ni sürdürüyor. Başbakan Erdoğan’ın, Başkan Bush’tan tasarının kabulünü önlemesi için devreye girmesini istemesinin ardından altı milletvekilinden oluşan Türk heyeti, Amerikalı siyasiler ve bürokratlarla görüşmelerde bulunmak üzere Washington’a gitti. Heyette AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, İstanbul Milletvekili Nursuna Memecan, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ve MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan bulunuyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış, Washington’a hareketinden önce tasarıya tepkisini, “Kabul edilirse, bu Türkiye’den çok Amerika’nın sorunu ve ayıbı olur” sözleriyle dile getirdi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan da, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye gönderdiği mektubunda, Türk-Amerikan ilişkilerinin 50 yılı aşan bir tarihi olduğunu anımsattı ve Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili tasarının tek yanlı iddialara destek verdiğini, kabul edilmesinin Ermeni tarafını daha da uzlaşmaz bir tutuma sevkedebileceğini dile getirdi. Tasarının kabulünün Ermeni diasporasının 1915 olaylarına ilişkin iddialarının Amerika tarafından da teyit edildiğinin ilanı olarak algılanacağını belirten Toptan, Türk kamuoyunda Amerika’ya karşı tepkilerin önlenemez boyutlara ulaşabileceği uyarısını yaptı. Toptan, soykırım iddiaları ile ilgili olarak Türkiye’nin diyalogdan yana tutumunu her fırsatta sergilediğini anlattı ve Amerika’dan da bu tutuma destek beklediklerini gündeme getirdi. Toptan mektubunda tasarının kabülünün Türk ve Amerikan halklarının çıkarına hizmet etmeyeceğini, iki ülke ilişkilerini ‘istenmeyen bir ipotek altına alacağını’ ve Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarına zarar vereceğini kaydetti.
XS
SM
MD
LG