Erişilebilirlik

Bill Clinton'dan Irak-Türkiye Değerlendirmesi


Amerika eski başkanı Bill Clinton başkan adayı eşi Hillary Clinton’un seçilmesi durumunda nasıl bir dış politika izleyeceklerini açıkladı. Clinton dünyanın en önemli sorunları arasına Irak-Türkiye gerginliğini de ekleyerek, sorunun ‘kürtleri yüz üstü bırakmadan ama Türkiye ile Irak’ı da bir savaş noktasına getirmeden’ çözülmesi gerektiğini söyledi.

Amerika eski başkanı ve başkan adayı Hillary Clinton’ın eşi Bill Clinton "Vermek : Her birimiz dünyayı nasıl değiştirebiliriz?" adlı kitabının tanıtımı için Paris’e geldi ve temasları çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile de görüştü. Görüşmenin ardından sağ eğilimli Le Figaro gazetesine röportaj veren eski Cumhurbaşkanı, Bush yönetiminin Irak kararını eleştirerek, “Amerika’nın Irak’la savaşa gitmekten daha iyisini hakettiğini” vurguladı. Amerika’nın Irak politikasının dünyaya etkilerinin sorulması üzerine Clinton, eskiden iki kutuplu bir sistem olduğunu ancak şimdi, Amerika dahil, hiçbir ülkenin tek ba şına zor bir problemi çözemeyeceğinin altını çizdi. Sorunların ancak geniş çapqlı ortaklıklarla çözülebileceğini kaydeden Clinton özellikle terörle mücadelede dünya ülkeleriyle ortak hareket etmenin önemine işaret etti. 11 Eylül’den önce ve sonra terörizmle ilgili yakalanan tüm zanlıların, diğer ülkelerin polisi, ordusu, güvenlik güçleri ya da istihbaratı tarafından yakalandığını belirten Bilil Clinton. Artık modern dünyada adım atmanın yönteminin birlikte karar almaktan geçtiğini söyledi.

“Eğer bugün dünyanın büyük bir bölümü zorluk içindeyse, bu Irak yüzünden. Tabii tek başına Irak değil, Amerika’nın tek yanlılığı, küresel ısınma, nükleer silahlanmanın da etkisi var” diyen Clinton Bush yönetiminin, istedikleri herşeyi yapabileceklerine inandığını, gerektiğinde de diğer ülkelerle ortak hareket edebileceğini düşünen bir politika izlediği için kaybettiğini savundu.

Eşi Hillary Clinton’un başkan seçilmesinin ardından Amerika’nın ‘kötü’ imajının ‘hızla’ değişeceğine inandığını söyleyen Clinton, “Amerika’dan nefret etmeyi çok sevenler var ama bunların önemli bir bölümü son derece basit bir biçimde yürütülen politikaya karşı çıkıyor.” Dedi. Amerika karşıtı cephede Bush’un ikinci kez seçilmesinin etkisi olduğunu da vurgulayan Clinton, insanlar Bush vizyonuna destek verildiğini gördüler ve bu durum onları rahatsız etti” diye konuştu.

Clinton, Amerika’ya duyulan nefretin giderilmesi ve dünyanın temel sorunlarının çözümü için de öneriler öne sürerken, eşi Hillary Clinton’ın yeni seçilmesi durumunda uygulayacağı yeni dış politikanın ana hatlarını çizdi.

Amerika savaşta birinci sırada rol almayacak, Irak sorunu Kürtleri yüzüstü bırakmadan ama Türkiye ile Irak arasında bir çatışma çıkması riskini yaratmadan çözülecek. Küresel ısınmayla mücadele edilecek. Genevre Sözleşmesi, silahsızlanma ve non-proliferation anlaşmaları ile Uluslararası İnsan hakları sözleşmelerine saygı gösterilecek. Clinton, bu politikaların uygulanması durumunda Amerika’ya duyulan nefret bulutlarının hızla dağılacağını savundu.

XS
SM
MD
LG