Erişilebilirlik

ABD Çabalarını Yoğunlaştırdı


Amerika, Irak’ı, PKK militanlarının sınırötesi saldırılarını durdurmak için hızla harekete geçmeye çağırdı.

Beyaz Saray sözcüsü, Washington’un kuzey Irak’ta askeri çatışmaların büyümesini görmek istemediğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı da Amerika’nın sınır bölgesindeki krizi yatıştırmak için yoğun diplomatik çaba harcadığını bildirdi.

Bakanlık sözcüsü Sean McCormack, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani’yi telefonla aradığını açıkladı.

Sözcü McCormack, Rice’ın Türk ve Irak hükümetlerini ortak tehdit olarak tanımladığı PKK’ya karşı birlikte çalışmaya çağırdığını söyledi.

Sözcü, Rice’ın Başbakan Erdoğan’dan sınırötesi harekat tehditini yerine getirmekten kaçınmasını istediğini de bildirdi.

Erdoğan, Rice’in diplomasiye zaman tanımak için askeri operasyonun birkaç gün ertelenmesi talebinde bulunduğunu açıklamıştı. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Erdoğan’ın açıklamasını yalanlamadı.

Bu arada Irak devlet Başkanı Celal Talabani, Süleymaniye’de yaptığı açıklamada PKK’nın önümüzdeki saatlerde ateşkes ilan etmesinin beklendiğini bildirdi.

'Tüm İmkanlarla Diplomatik Girişimler Yoğunlaştırıldı'

Amerikalı yetkililere göre, Bush yönetimi, PKK krizinin aşılması için tüm imkanlarıyla diplomatik girişimde bulunuyor. Pazar günü, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ ve Irak’taki Kürt bölgesel yönetiminin lideri Mesut Barzani’yi aradı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Rice’ın, Türk ve Iraklı yetkililere işbirliği yapma çağrısında bulunduğunu söyledi. Sözcü, Rice’ın, Erdoğan’a sınır ötesi operasyondan kaçınma çağrısında bulunduğunu da söyledi.

Sözcü, tek taraflı sınır ötesi operasyon düzenlenmesinin bu sorunun çözümünde en etkili yol olmayacağı şeklindeki görüşlerini tekrarladı. McCormack, Irak’la Türkiye arasında işbirliği sağlanması için yoğun çaba gösterdiklerini belirtti. Amerika Dışişleri Bakanlığı Söcüsü, PKK’ya karşı harekete geçilmesi gerektiğini; bunun da Türk hükümetinin işbirliğiyle Irak hükümeti tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

Sözcü, Dışişleri Bakanı Rice’ın, Başbakan Erdoğan’dan birkaç gün süre istediği yolundaki haberleri yalanlamadı.

Iraklılar, PKK’nın konuşlandığı bölgeye Irak güvenlik güçlerinin ulaşamadığını savunuyor. Türk tarafı ise, Kürt bölgesel yönetiminin, PKK’nın Türkiye’de saldırı düzenlemesine göz yumduğu görüşünde.

Nitekim, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Iraklı Kürtlerin PKK terör örgütüne karşı yeterli önlem alıp almadığı yönündeki soruları yanıtlamaktan kaçındı. McCormack, PKK’ya karşı harekete geçmesinin Bağdat hükümetiyle bölgesel Kürt yönetiminin sorumluluğu olduğunu; Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da, Barzani’yle görüşmesinde bu mesajı verdiğini söyledi.

Amerika’nın Bağdat Büyükelçicisi Ryan Crocker da krizin aşılması için girişimlerde bulunuyor. Büyükelçi Crocker’ın Barzani’nin yanı sıra, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Başbakan Nuri el Maliki’yle görüştüğü öğrenildi.

Amerikalı yetkililer, Türkiye’nin sınır ötesinde operasyon düzenlemesinin Irak’ın kuzeyindeki göreceli istikrarı bozmasından kaygı duyuyor.

XS
SM
MD
LG