Erişilebilirlik

Gazze'ye Ekonomik Yaptırım


İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak Gazze'den İsrail'e yapılan Kassam saldırılarına misilleme olarak bölgeye elektrik ve yakıt sevkiyatının durdurulmasına karar verdi.

Gazze'de yaşayan 1.5 milyon kişinin elektrik ve yakıt ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan İsrail'in bu kararı uluslarası insani yardım kuruluşlarınca eleştirildi. Aralarında Yönetim Lideri Mahmud Abbas'ın da olduğu Filistinli yetkililer de kararın "toplu cezalandırma" olduğu görüşünde.

Bu eleştirilere cevaben İsrail kaynakları ise elektrik ve yakıt kesintilerinin hastane ve sağlık merkezlerinde sıkıntı yaratmamak adına kademeli yapılacağını açıkladı.Yetkililer her roket saldırısı için bölgede 15 dakikalık elektrik kesintisi uygulanacağını, saldırılar devam ederse bu sürenin giderek uzayacağını belirtiyor.

İsrail geçen ay aldığı bir karar ile Gazze'yi düşman toprağı ilan etmiş ve bu sayede bu tür yaptırımları uygulamaya sokmanın önünü açmıştı.

Bölgede bir diğer sıcak gelişmede Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ın ortaya attığı bir iddia ile yaşandı. Abbas, İsrail'in Hamas yetkilileri ile görüştüğünü ileri sürdü. Erez kontrol noktasında ve İsrail'in çeşitli kentlerinde bu görüşmelerin yapıldığını ileri süren Abbas'ın bu iddiasına ise İsrail'den yalanlama geldi.

İsrail hükümet yeklilieri Abbas'ın bu tür bir açıklamayı neden yaptığını bilmediklerini ancak Hamas ile görüşmediklerini belirttiler.

Beklentiler Yüksek Olmamalı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert Ortaoğu Barış Konferansından beklentilerin çok yüksek tutulmamasını istedi.

Ortadoğu ülkelerinin çoğunun katılacağı konferans, gelecek ay Washington yakınlarında yapılacak. Olmert, konferansa hazırlık olarak yarın tekrar Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’la bir araya gelecek.

ABD'de yapılması planlanan Orta Doğu konferansında ortak deklerasyon yapmak adına bir süredir görüşen tarafların bu konuda pek olumlu gelişmelere imza atamadıkları kısa bir süre önce bölgede bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condaleezza Rice tarafından da doğrulanmıştı.

Ancak Rice son güne kadar çabaların süreceğini eklemiş ve gerek İsrail gerekse Filistin tarafına "anlaşın" mesajı vermişti.

Lübnan'dan İsrail Uçaklarına Ateş Açıldı

Lübnan ordusunun, ülkenin güney sınırı yakınlarında uçan iki İsrail savaş uçağına ateş açtığı bildirildi.

Olayın Marjayun kenti yakınında meydana geldiğini bildiren yetkililer, uçakların vurulup vurulmadığı konusunda bilgi vermedi. İsrail ordusu da konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Ancak İsrail, Lübnan hava sahasındaki uçuşları keşif uçuşu olarak niteliyor.

XS
SM
MD
LG