Erişilebilirlik

Sırplar Kosova'nın Kararını Tanımayacak


Sırbistan hükümeti, Kosova’nın bağımsızlık kararını şimdiden geçersiz saydığını açıkladı.

Bugün yapılan açıklamada Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasının hiçbir şekilde kabul edilmeyeceği belirtildi.

Başbakan Vojislav Kostuniza, Sırbistan için topraklarında bir kukla devlet kurulması kadar küçük düşürücü bir olay olamayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Sırbistan’ın talebi üzerine Kosova konusunu görüşmek üzere bugün toplanıyor.

Amerika ve birçok Avrupa ülkesi Kosova’nın önümüzdeki günlerde ilan edeceği bağımsızlık kararını tanımaya hazırlanıyor.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Kosova’nın tekyanlı bağımsızlık ilan etmesine şiddetle karşı çıkarak Batıyı çifte standart uygulamakla suçladı.

Putin, örnek olarak Kosova’nın bağımsızlığını destekleyen Batılı ülkelerin eski Sovyet cumhuriyetlerinde Rus yanlısı ayrılıkçı bölgeleri tanımayı reddettiğini söyledi.

Öteyandan Avrupa Birliği, bağımsızlık ilanı öncesi Kosova’ya 1900 kişilik bir polis gücü gönderiyor.

AB’nin Kosova gücü son dönemeçte

Üyeleri arasındaki farklı tutumlar nedeniyle, Pazar günü bağımsızlık ilanı hazırlığında olan Kosova konusunda sıkıntı yaşayan Avrupa Birliği’nde, bölgeye gönderilecek güç için hazırlıklar son aşamaya geldi. Herhangi bir siyasi tratışmaya yol açmamak için yazılı onay süreci başlatan Avrupa Birliği, cuma günü 1800 kişilik güç için onay almayı bekliyor. Polis ve yargı birimlerinden oluşması öngörülen gücün onay sürecinde herhangi bir sorun yaşanması beklenmiyor. Cuma günü onay çıkması durumunda, gücün ilk unsurlarının da cumartesiden itibaren bölgeye sevki planlanıyor.

Sevkiyatkın ilk günü için cumartesinin seçilmiş olmasının sembolik bir önemi var. Kosovalı yetkililer pazar günü bağımsızlık ilan etmeyi planladıklarını daha önce dile getirmişlerdi. Avrupa Birliği, gücün olası bir bağımsızlık ilanının ardından bölgeye gönderilmesi halinde bunun yeni statüye onay olarak algılanabileceği görüşünde. Bu nedenle de çalışmalar, gücün bağımsızlık ilanı öncesinde bölgeye ulaştırılması üzerine odaklanmış durumda. Avrupa Birliği gücünün tamamının bölgeye sevkinin ve 1999’dan bu yana Kosova’da görev yapan Birleşmiş Milletler gücünün yerini almasının yaklaşık 4 ay sürmesi öngörülüyor. 1800 kişilik ekibin polis, yargı ve demokratik standartların oluşturulması alanlarında Kososva yönetimine destek olması hedefleniyor.

Kosova yönetimi bağımsızlık ilanı için 17 Şubat’ı işaret etse de Brüksel’de bu yeni statünün “Birlik” olarak tanınıp tanınmayacağı konusunda henüz net bir tavır yok. Bu tavrın netleştirilememesinde bazı üyelerin bağımsızlık ilanına karşı tavır almış olmaları etkili rol oynuyor. Güney Kıbrıs, bağımszılık ilanını tanımayacağını ve bu konuda taviz vermeme konusunda kararlı olduğunu daha önce net bir şekilde dile getirdi. Rum Yönetimi’nin bu tutumunun ardında Kosova’nın bağımsızlığının Kuzey Kıbrıs için örnek oluşturabileceği endişesi yatıyor. Güney Kıbrıs, Avrupa Birliği gücünün bölgeye gönderilmesini bloke etmeyeceğini ancak bu güce herhangi bir katkıda bulunmayacağını da Brüksel’e iletti. Bağımsızlık ilanına soğuk bakan diğer Birlik üyeleri ise Romanya, Slovakya, İspanya ve Yunanistan olarak sıralanıyor.

Avrupa Birliği’nin, statüsünü ve yasal temellerini Birleşmiş Miletler Güvenlik Konseyi’nin 1244 sayılı kararına dayandırdığı güç ve Kosova’nın olası bir bağımsızlık ilanının ardından takınılacak tavır pazartesi günü Brüksel’de bir araya gelecek olan dışişleri bakanları tarafından masaya yatırılacak. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bağımsızlık kararını not eden ve istikrar çağrısı yapan bir yaklaşım içinde olmaları bekleniyor. Tanıma konusunun üye ülkelerin tek taraflı tercihlerine bırakılması da şu andaki genel eğilim.

XS
SM
MD
LG