Erişilebilirlik

Bush: 'Kosovalılar Artık Özgür'


Başkan Bush, Afrika ziyareti sırasında NBC Televizyonuna verdiği demeçte, Kosovalıların artık bağımsız olduğunu söyledi ve Washington'un Birleşmiş Milletler'in alacağı karar çerçevesinde hareket edeceğini vurguladı.

Başka bir deyişle Bush'un sözleri Amerika'nın Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdığı anlamına gelmiyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya'nın çağrısıyla yapılan olağanüstü toplantısından sonuç çıkmadı. Konsey üyelerinin çoğu Moskova hükümetinin bağımsızlık ilanının geçersiz sayılması çağrısına destek vermedi.

Rusya ve Sırbistan Konsey’in konuyu bugün tekrar görüşmesine çalışıyor. Haberlere göre görüşmelere Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de katılacak.

Öte yandan AB Dışişleri Bakanları da Brüksel’de bağımsızlık ilanına karşı izlenecek tutum konusunda görüşbirliği sağlamaya çalışacak.

Üye 27 ülkeden Yunanistan, Kıbrıs, Bulgaristan, Romanya, İspanya ve Slovakya Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkıyor.

Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’nın ise bağımsızlığı kısa bir süre içinde resmen tanımaları bekleniyor. Kosova 1999 yılındaki savaştan bu yana BM tarafından yönetilmesine rağmen resmen hala Sırbistan’a bağlıydı.

Kosova gibi daha önce tek yanlı olarak bağımsızlık ilan etmiş bazı etnik gruplar da BM'e statülerinin tanınması çağrısında bulundu

Abhazya ve Güney Osetya Gürcistan'dan; Dağlık Karabağ Azerbaycan'dan; Transdinyester ise Moldova'dan bağımsızlığını ilan etmişti.

Bağımsızlıklarını ilan eden bu ülkeleri şu anda hiçbir devlet tanımıyor.

Dört bölgenin liderleri BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunarak Kosova gibi bağımsızlıklarının tanınmasını talep etti.

XS
SM
MD
LG