Erişilebilirlik

Belgrad'da ABD Elçiliği Saldırıya Uğradı


Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki Amerikan Büyükelçiliği binası, bir grup göstericinin saldırısına hedef oldu.

Canlı televizyon yayınlarında saldırganların binaya girerek bazı bölümlerini ateşe verdiği görüldü.

Saldırı, Belgrad'da Kosova'nın bağımsızlığını protesto amacıyla yapılan büyük çaplı gösteriyi izledi. Sırp polisinin, Amerika'nın bağımsız Kosova'yı tanımasını protesto eden saldırganları engellemek için göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü.

Washington'da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack tarafından yapılan açıklamada, Sırp makamlarının saldırıyı durdurmak için gereken her türlü önlemi alması gerektiği belirtildi.

Göstericilerin, Hırvatistan'ın Belgrad Büyükelçiliği'ne de saldırdığı bildiriliyor.

Bu saldırılardan önceki saatlerde Kosova’nın bağımsızlığını protesto amacıyla Belgrad'da yapılan ve 150 bin kişinin katıldığı gösteride Başbakan Vojislav Kostunica da bir konuşma yaptı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ve Başbakan Kostunica, Sırbistan'da Kosova'nın bağımsızlığına karşı her türlü gösterinin barışcı bir şekilde yapılması çağrısında bulunuyor.

Bugün ayrıca Sırbistan'la Kosova arasındaki sınırda bir grup eski Sırp askeri otomobil lastiklerini yaktı ve bölgedeki NATO barış gücü askerlerine taşlarla saldırdı. Bosna-Hersek'in Banja Luka kentinde de Sırp göstericiler, polise taş attı.

Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve tanıyan ülkelerdeki büyükelçilerini geri çekiyor. Ankara’daki Sırp büyükelçisi de Belgrad’a çağrıldı.

XS
SM
MD
LG