Erişilebilirlik

10 Mart Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Çin’in, Amerika’yla 5 yıl önce askıya aldığı insan hakları görüşmelerini sürdürmek istediğini duyuruyor. Pekin Olimpiyatları öncesinde Çin’e yönelik eleştirilerin giderek arttığını hatırlatan gazete, görüşmelerin insan hakları konusunda önemli bir fırsat olabileceğini savunuyor:

"Bir çok insan hakları savunucusu, Pekin’in bu görüşmeleri insan hakları alanında hiçbir olumlu adım atmadan kendisine yöneltilen eleştirileri hafifletmek için kullanacağından kaygı duyuyor. Amerika, görüşmelerin sadece lafta kalmayacağına ve sonuç alıcı olacağına dair güvenceler vermelidir. Ayrıca görüşmeler, uluslararası kamuoyunda bu konudaki duyarlılığın yüksek olduğu bir dönemde, yani yaz olimpiyatları öncesinde yapılmalıdır. Amerikalı yetkililer, Çin’in olimpiyatlar öncesinde verdiği sözleri hatırlatarak, Çin anayasasında da yer alan yapısal reformlar, yargı sürecinin şeffaflığı ve temel haklar konusunda ısrarcı olmalıdır."

Los Angeles Times küresel teröre karşı mücadelenin başarılı olabilmesi için, teröristlerin barınma imkanının ortadan kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Taleban, PKK ve Hamas örneklerini veren gazete, terör saldırılarına maruz kalan ülkelerin önündeki seçenekleri şöyle sıralıyor:

"Adaylar seçmenlere ne vaat ederse etsin, yeni Amerikan başkanının, İsrail, Türkiye ve Kolombiyalı yöneticilerin önündeki seçeneklerin hepsi birbirinden kötü. İlk seçenek uluslararası eleştirileri göze alarak sınır ötesi operasyon düzenlemektir. Ancak bu yöntem hem pahalı, hem ittifaklara zarar verici hem de geçici bir çözümdür. İkinci yöntem isyancılarla siyasi uzlaşma yolu aramaktır. Ancak bu da teröristlerle pazarlık edildiği izlenimi verir ve teröristlerin sözlerini tutmaması nedeniyle sonuçsuz bir yöntem olarak kalır. Üçüncüsü ise, mümkün olduğunca çok isyancıyı öldürerek ve satın alarak terörü bitirmeye çalışmaktır."

Christian Science Monitor ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon’un 179 tanker uçağı alımı ihalesini Airbus firmasının kazanmasını eleştirenlere yanıt niteliği taşıyan bir yazıya yer veriyor. Gazete, 40 milyar dolarlık ihalede Amerikan Boeing firmasının yetersiz kaldığını vurguluyor:

"Kongre üyelerinin ihaleyi iptal ettirme girişimleri anlaşılabilir bir şey. Son on yılda Amerikan imalat sanayinde 3,5 milyon kişi işsiz kaldı ve bu gelişme ülkenin savunmasını da etkiledi. Aslında bu ihale Amerika ile müttefikleri arasında karşılıklı bağımlılığın yeniden geliştirilmesi için bir fırsat olarak görülebilir. Yabancı firmaların kazandığı her ihale Amerikan sanayi açısından bir kayıptır. Ancak kaybedilen her ihale, Amerika’yı rekabet gücünü artırmaya zorluyor ve dost ülkelerle daha yakın ilişkiler kurulmasını sağlıyor."

New York Times Amerika’daki cezaevi sisteminde reforma gidilmesinin şart olduğunu savunuyor. Cezaevlerinde bir milyon 600 bin kişinin bulunduğunu hatırlatan gazete, bazı suçlar için hapis yerine gözetim cezası verilmesi çağrısında bulunuyor:

"Kamu görevlilerini daha etkin ve maliyet hesabına dayalı bir cezaevi politikasına ikna etmek çok zor bir iş. Bunun tek nedeni, cezaevi inşa etmenin ve yönetmenin artık büyük bir sektör haline gelmesi değil. Bir çok Amerikalı yanlış bir biçimde, suç oranlarındaki düşüşle cezaevlerindeki insanların sayısının artması arasında bir bağlantı kuruyor. Oysa hapis cezası ile suç oranları arasındaki ilişki çok daha karmaşıktır. Zaten bu yüzden bir çok eyalet, saldırma riski düşük suçluları hapsetmek yerine farklı yöntemler uygulamaya çalışıyor."

XS
SM
MD
LG