Erişilebilirlik

12 Mart Amerikan Basınından Özetler


New York Times Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yapılan bir röportaja yer veriyor. Gazete, hükümetin Güneydoğuya 12 milyar dolarlık bir yatırım planı hazırladığını yazıyor:

"Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin Kürt nüfusuyla yaşadığı sorunları açıkça dile getiren ilk liderdi. Bu özelliği, ona yaklaşık 12 milyonluk Kürt nüfus arasında önemli bir saygınlık kazandırmıştı. Geçen Temmuz ayında yapılan seçimlerde bir çok Kürt AKP’ye oy vermişti. Ancak daha sonra Erdoğan’ın bu çabaları yerini askeri operasyonlara bıraktı. Şimdi devlet önümüzdeki beş yıl içinde bölgede 11 ila 12 milyar dolarlık yatırım yapacak. Yatırımlar arasında iki baraj inşası, sulama kanallarının yapımı, yolların yenilenmesi ve mayınların temizlenmesi de yer alıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği konusundaki kararlılığını da dile getiren Erdoğan, “Tam üyelik dışında bir alternatifimiz yok” dedi."

Washington Times, Fransa’nın “Akdeniz Birliği” projesinin hem Avrupa Birliği’nde hem de Akdeniz ülkelerinde rahatsızlık yarattığını belirtiyor. Gazete, Fransa cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin gündeme getirdiği projeye özellikle Almanya’nın büyük tepki gösterdiğini vurguluyor:

"Fransa, Akdeniz Birliği önerisiyle Türkiye’ye bir çeşit havuç sunarak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik başvurusunu ertelemeyi amaçladığı yönündeki iddiaları kabul etmiyor. Sarkozy, bir Avrupa ülkesi olmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıyor. Ancak üst düzey bir Türk yetkili, Fransa’nın Akdeniz Birliği projesinin Avrupa Birliği üyeliğine alternatif olmadığı yönünde Ankara’ya güvence verdiğini söyledi. Yetkili, bu durumda Türkiye’nin bölgede yeni projelere, işbirliğine ve dayanışmaya sıcak baktığını da ifade etti."

USA Today, adı bir fuhuş skandalına karışan New York valisi Eliot Spitzer’ı sayıları giderek "artan ikiyüzlü kamu görevlilerinin son örneği" olarak tanımlıyor. Gazete, bu tür politikacıların sadece özür dileyerek işledikleri suçlardan yakalarını kurtarmamaları gerektiğini savunuyor:

"Burada ikiyüzlü davranan tek isim Spitzer değil. Spitzer’in istifasını veya görevden alınmasını gündeme getiren Cumhuriyetçi Parti, Washington’da bir fuhuş çetesiyle bağlantısı açığa çıkan ve “ciddi bir günah işlediğini” söyleyerek görevine devam eden Senatör David Vitter konusunda seslerini yükseltmemişlerdi. Ayrıca eski düşmanları Spitzer’in içine düştüğü durumu büyük bir coşkuyla kutlayan Wall Street’tekiler de benzer bir ikiyüzlülük içinde sanki kendi işledikleri mali suçlar daha masummuş gibi davranabiliyor. Spitzer bir çok konuda eleştirilebilir ama mali piyasalardaki yolsuzlukları ve çıkar çatışmalarını ortaya çıkardığı için eleştirilemez."

Washington Post seçimlere hazırlanan Afrika ülkesi Zimbabve’deki açlık tehlikesine dikkat çekiyor. Gazete, enflasyonun yüzde yüz bini bulduğu ülkede yaşanan krizden devlet başkanı Robert Mugabe’yi sorumlu tutuyor:

"Zimbabve üzerinde en fazla etkili olabilecek ülke koşusu Güney Afrika’dır. Ancak Güney Afrika ve diğer bölge ülkeleri Zimbabve’de yaşanan krizin çözümünde ciddi bir katkı sunmuyor. Belki de Mugabe’nin beyaz azınlığa karşı yıllar önce verdiği mücadeleye duydukları saygıdan dolayı siyasi ve tarihi kaygılarla böyle davranıyorlar. Ancak, Zimbabve’de istikrarı sağlamak ve halkı insan hakları ihlallerinden kurtarmak için bu ülkelerin devreye girmesi gerekiyor. Güney Afrika ve komşuları, Zimbabve’de adil bir seçim yapılması için Mugabe’ye baskı yapmalıdır."

XS
SM
MD
LG