Erişilebilirlik

25 Mart Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Ocak 2006’da Filistin’de yapılan seçimleri kazanan Hamas’a yönelik tecrit politikasını sorguluyor. Gazete, Batılı ülkeler arasında ve hatta İsrail’de Hamas’la görüşmelere başlanması yönündeki düşüncelerin giderek güç kazandığına dikkat çekiyor:

“Hamas’la müzakerelere başlanması konusundaki tavır değişikliği, Bush’un ilk başkanlık döneminde diplomatik alanda izlediği politikadan daha gerçekçi ve sonuç almaya yönelik bir yaklaşım... Tecrit politikasına yönelik kuşkuların artmasının temel nedeni ise bu stratejinin işe yaramaması. Tecritin temel amacı, Filistinli seçmenlerin Hamas’a verdiği desteği azaltmaktı. Ancak bu politika, tam tersine, Hamas’ı daha da güçlendirdi. Yapılan son kamuoyu yoklamaları, Batı Şeria’da da, El Fetih’e karşı Hamas’a verilen desteğin arttığını gösteriyor.”

Washington Post Tayvan’da Çin’le daha yakın ilişkiler geliştirilmesini savunan Ma Ying-Jeou’nun devlet başkanlığına seçilmesini, bölgedeki gerginliğin azalması açısından önemli bir gelişme olarak değerlendiriyor. Ancak gazete, bu fırsatın değerlendirilmesinde Pekin’in yaklaşımının belirleyici olacağını da ekliyor:

“Tayvan’ın yeni seçilen devlet başkanı Ma, seçim kampanyası sırasında Çin’le doğrudan uçuşların başlatılması, yatırımların korunması ve Tayvan boğazındaki füzelerin çekilmesini sağlayacak bir barış anlaşması imzalanması gibi vaatlerde bulunmuştu. Artık top, Çin devlet başkanı Hu Jintao’da. Pekin, fiili bağımsızlığından vazgeçmesini istemeden, Taypey Hükümeti’yle uzlaşabileceğini göstermelidir. Eğer Tayvan’ın yeni devlet başkanının istediği türden anlaşmalar yapılırsa, her iki ülke de bundan kazançlı çıkacaktır ve Güneydoğu Asya’da güvenlik konusunda önemli bir gelişme sağlanacaktır.”

Los Angeles Times petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın açlıkla mücadele çabalarını da olumsuz etkilediğini yazıyor. Gazetenin haberinde, 1 Mayıs’a kadar 500 milyon dolarlık yardım toplanmaması halinde, açlık çekenlere yapılan yardımın azaltılması gerekeceği belirtiliyor:

“Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı, artan maliyetleri karşılamak ve açlık çekenlere yönelik yardımları aynı ölçüde sürdürebilmek için olağanüstü bir bağış kampanyası başlattı. Geçmişte doğal felaketler ve savaşlar nedeniyle benzer kampanyalar başlatan Dünya Gıda Programı, ilk kez piyasalarla bağlantılı olarak olağanüstü yardım talebinde bulunuyor. Merkezi Roma’da bulunan örgüt, 2 virgül 9 milyar dolarlık bütçesiyle, 80 ülkede en az 73 milyon kişiye gıda yardımı yapıyor.”

Petrol fiyatlarındaki artış New York Times’ın da gündeminde. Gazete, tam da Amerika’da ekonomik durgunluk ve gerileme senaryolarının konuşulduğu bir dönemde yaşanan fiyat artışının, Bush yönetimini hazırlıksız yakaladığı görüşüne yer veriyor:

“Yaşanan sorunlar, eğer şirketlerin, tüketicilerin ve yönetimin ucuz enerji döneminin kapadığını anlamasına yardımcı olursa, bu durumdan bir ders çıkarılabilir. Böylece, petrol tüketiminin azaltılmasına yönelebiliriz ve diğer ülkelerin yıllar öncesinden benimsediği temiz alternatif enerji kaynaklarına bakabiliriz. Amerikan ekonomisini pahalı ve kısıtlı bir enerji dönemine hazırlamak için daha fazla çaba harcamamız gerekiyor. Bunun için de öncelikli olarak Beyaz Saray’daki petrol yanlısı başkanı değiştirip, yerine enerji ekonomisinden anlayan ve Amerikan halkının çıkarlarını gözeten yeni bir lider seçmek gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG